死後 Steam 帳戶繼承? 玩家問死後帳戶能否轉移他人 Steam:不能轉讓 曾有案例被封鎖帳戶

27 回覆
4 Like 5 Dislike
【數碼遺產©】人始終會死,沒死只是時間還沒到而已,Reddit論壇一名玩家 auhearts 忽發奇想,假若有一天自己不幸離世,自己的Steam 遊戲帳戶是否能讓親朋好友繼承呢?

就自己死後能否將帳戶轉移給親朋好友,Reddit 論壇一名玩家 auhearts去信 Steam 查詢,得到的答案是「不可以」,因為在使用條款上已寫明遊戲帳戶是不能轉讓的,他將客服的答案貼到 Reddit 後,瞬間成為熱門討論話題。

有網友表示曾遇見相似個案,他的朋友因意外離世,朋友的兒子去信Steam 想繼承帳戶,結果該帳號直接被封鎖,由於帳戶持有人已離世無法解鎖,帳戶也永遠無法再被使用。

https://www.instagram.com/p/C7QlrVsMLc6
the word is out - you take your steam games with you to the grave IG, lol.
https://www.reddit.com/r/Steam/s/AOHwds4S5M
我個steam cs有好多skin同貼紙,如果死左放個十幾二十年應該會變富豪

前提我個ac同pw要有人知,到時留返比個孫
遺產係 AC同Pw
仲要唔好屎忽痕,走去問CS
除非好短時間之內死, 如果係講緊幾十年後, 就算買實際game 都可能已經放到壞左, 無咩分別啦

更何況可以預早交低密碼俾屋企人
唔係跟電話,email???
除非取消左電話,email..
首先要有女
佢朋友冇留帳密俾佢個仔
一定玩左好多咸濕GAME
其實應該係由法庭去判,唔係steam話乜就乜,我就唔信steam敢無視法庭判決(當然唔係指香港法庭啦)

唔容許繼承帳號某程度上係合理,因為帳號某程度等於身份,唔算係財產,而帳號入面既game先算係財產,正如現實你都無可能繼承某人個銀行戶口之後用佢個戶口去行事等等,至多係繼承入面啲錢轉過去自己戶口,所以條問題係問「繼承入面啲game」合理過「繼承帳戶」

最後就係係steam入面所買既game,到底買既係使用權定擁有權,如果只係前者無得繼承亦係合理
通常呢啲電子檔都係買佢服務使用權,唔係平台收咗會俾人告到仆街
以前有個故事
一個細路死咗,佢老豆定老母入佢個online驚acc,先發現自己冇理解過丫仔個心諗咩,平日過成點

現實就係bam! 乜都冇
冇記錯steam 好似因為同樣原因係俾人告過但最後都係冇打贏
你個email都要留埋
但係用錢買返黎既遊戲,虛擬世界既物品唔係應該屬於私人財產?

賣AC比人就講得通唔比賣,死左搵仔女繼承私人財產又唔得?
咁要睇吓個同意聲明,之前有啲差唔多既案話條款係買個使用權而唔係擁有權
一兩年前見過篇類似嘅嘢
話數碼嘢係死咗之後唔可以轉俾其他人
Apple PlayStation Steam 都係咁

以前steam on sale 會亂咁買
有1500+隻game 90%開冇開過
睇完篇嘢之後一隻都再冇買過成功戒咗
gog買game就屬於自己 可惜香港未算多人用
你呢個諗起wow ibelin
你會打算將啲驚傳俾仔女咩
雖然戒衝動消費係好事
睇過啲資料,呢個好似幾正喎
斷網都玩到,又可以backup隻game
以前真係會咁諗
同埋諗住可以退休先慢慢玩

不過依家覺得儲game好無謂
唔記得之前邊度睇過呢張圖
大陸:玩家只有使用權,沒有擁有權。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞