UBER放蛇發起人:唔放黑的因為驚比佢打,Uber司機就唔會打佢,所以會繼續放

29 回覆
3 Like 21 Dislike

行政長官李家超昨天(21日)奉勸的士業勿自行「放蛇」捉Uber司機,有投訴應向執法部門舉報。他解釋,執法人員「放蛇」要接受訓練,有嚴格規矩和法律規限,警告自行「放蛇」有風險,「對法律知識有限嘅呢,唔好做,否則有風險誤墮法網。」

「放蛇」人身份一直成謎,據了解警方亦四處打聽,擔心有人趁機搞事。原來,發起人是「的總」資深會員、花名「布魯圖」的的士司機周展圖。他佔中時曾持利剪清場,其後入稟向「佔中三子」索償,又曾經在2017年國家主席習近平訪港期間跟蹤社民連成員。

周展圖接受《香港01》訪問時承認,行動至今共舉報18名Uber司機,分別在啟德郵輪碼頭舉報6人、大埔教育大學對開舉報5人,較早前亦在其他地方舉報7人。他說,約有10多名司機參與行動,都是自費「放蛇」Uber,沒統計涉及開支,希望向社會發放訊息:Uber非法載客取酬,打擊的士業生意。他形容效果已經達到,「起碼特首都出嚟講下嘢先」。他說,不介意有Uber存在,但希望平台走向合法化,而不是非法載客取酬。

對於李家超奉勸不要自行「放蛇」,周展圖相信是希望雙方和諧,不想社會繼續分化,對特首的回應滿意,惟揚言會再「放蛇」,直至有滿意的規管網約車方案出爐,「特首都係呼籲我哋唔好去做,唔係譴責我哋嘛,譴責我哋就我哋唔啱啦」。他相信特首只是擔心的士司機「放蛇」會「出事」,「你唔知對方司機會燥底嘛,你舉報佢,佢燥底突然間打我哋點算呢?」

至於會否擔心誤導法網,周展圖反問「點會誤墮法網呢?如果去舉報人都話誤墮法網,點會仲有人出嚟舉報人呀咁,我又無喺佢架車度話XYZ,我又無做啲咩嘢」。他說,自己對於違法的事便挺身而出,「你非法取酬,我覺得唔啱咪行出嚟囉,就係咁簡單咋嘛」。

他說至今未有政府部門與他們協調,希望大家能坐低討論,如何令Uber合法化,「第一,你起碼要去考牌呀,佢哋唔需要嘅,第二,需唔需要的士司機證呢,大陸嗰啲全部都有喎,咁咪公平囉,佢哋需唔需要有扣分制呢?」

的士業接連「放蛇」捉Uber司機的行動,引起網上熱烈討論,有網民反建議的士業「放蛇」捉「黑的」以示公平。周展圖說,捉「黑的」更加危險,「嗰啲真係誤墮法網喎,話明『黑的』嚟,隨時會打人㗎嘛,如果打我,我還手咁咪誤墮法網囉」。他說,經營「黑的」的司機「好癲」,落去中環纜車站做生意亦被他們斥責,「如果落去放蛇,想俾人打呀?還唔還手好呀?」

反之,他相信Uber司機只是純粹想做生意的人,並非動粗之人,兩者「放蛇」風險不同。
欺善怕惡重咁撚大聲
Uber司機咁善良,我搭Uber算啦
腦殘點都冇得救
"他說,不介意有Uber存在,但希望平台走向合法化,而不是非法載客取酬。"

Uber合法化果陣又會出黎遊行反對架啦
就快被中國企業收割
暫時搵到咁多 希望有其他師兄再加落去

的士違例泊車黑點:
屯門三聖邨的士站近燈柱DD0176
屯門兆康站北的士站近燈柱AJ1395
屯門良田村新秀街近燈柱H4247(大量綠的)(潮聯車行)

天水圍天恩邨公共運輸交匯處的士站(天恩商場下層) (全日24小時泊滿的士)
天水圍天慈邨的士站近燈柱FB8180
天水圍天耀邨的士站近燈柱FA9852

元朗錦上路站公共交通交匯處的士站(東匯路燈柱近L52)

葵順街近燈柱FC4448(維修的士車房)
葵芳貨櫃碼頭南路近燈柱GC0860的士站
葵芳興芳路近新都會廣場巴士站(全日24小時停巴士站等客)
葵安道近燈柱FB4767(全日24小時的士排隊入油)
大窩口道葵涌邨巴士總站
葵興路近燈柱DC1863
梨木樹邨巴士總站(近燈柱AC3375的士站)
安蔭安足街澤蔭樓的士站(燈柱FA4389)

青衣寮肚路近燈柱FA6462的士站
青衣青康路近燈柱W4656
青衣青康路近長青巴士總站公廁

荃灣海貴路近燈柱GC1057的士站(清晨最多車 泊喺度等交更)
荃灣大河道近燈柱DC2113的士站
荃灣眾安街近燈柱DC1823(凌晨最多的士 泊喺度食銀龍)
荃灣橫龍街近燈柱FB7577(維修的士車房)
橫窩仔街近燈柱FC3743(維修的士車房)
青山公路-荃灣段近燈柱DC2212中染大廈(全日24小時停巴士站等客)

大圍村南道近燈柱N0634
美田邨公共運輸交匯處的士站(美田商場下層)
火炭穗禾苑的士站
沙田圍 逸泰街近燈柱DE3703的士站(博康邨)
牛皮沙街近燈柱EC0629

烏溪沙站公共運輸交匯處的士站(銀湖.天峰下層)

大埔新圍仔路近燈柱EA7297的士站(全日24小時泊滿的士)近大埔游泳池
大埔全安路近燈柱EA8580的士站(近那打素醫院) (凌晨最多的士 泊喺度等交更)

粉嶺置福圍近燈柱EA9561的士站
粉嶺車站路近粉嶺港鐵站

深旺道近燈柱GF0536(全日24小時的士排隊入油)
長沙灣福華街近燈柱AA2456 (安泰車行)
長沙灣保安道近燈柱AA3512 (凌晨最多的士 泊喺度食洪慶飯店)
深水埗西九龍中心巴士總站
澤安道近燈柱AB1130
深水埗界限街近燈柱AA9706(恩盛車行)

黃大仙正德街近燈柱DF4667的士站
慈雲山毓華里近燈柱E1143
慈雲山蒲崗村道近燈柱AA7566(創紀車行門口)
慈雲山鳳禮道近燈柱AA7462
新蒲崗崇齡街近燈柱AA6318 (凌晨最多的士 泊喺度食茶餐廳)
土瓜灣新碼頭街近燈柱AA6996
土瓜灣旭日街近燈柱AB2458(忠誠車行)

牛頭角定富街近燈柱O8115(大量的士泊喺度食茶餐廳)
牛頭角定業街近燈柱AB0232 (維修的士車房)
牛頭角定安街近燈柱E7358 (凌晨最多的士 泊喺度等交更)
彩榮路近燈柱CF0940(全日24小時停巴士站等客)近彩德邨

北角七姊妹道近燈柱16656
小西灣 (藍灣半島) 公共運輸交匯處的士站(藍灣廣場下層)
灣仔譚臣道近燈柱46220的士站
柴灣豐業街近燈柱45959 (維修的士車房)
西灣河太寧街近燈柱23949(麗豪車行)
的士佬要怪就怪呢條光頭佬啦
原來dc9咁兇殘
有錢都唔搭了
啱呀, 我都驚比黑的打

所以我投訴的士司機違法算
打完電話之後, 屋企附近的士站同埋後街都抄晒
原來係魯魯修黎
我都驚比黑的打呀
咁繼續舉報違泊先
不介意有黑的存在,但希望黑的走向守法,而不是損害香港利益囉。
一定有車行包底啦
無嘅只能講佢弱智, 浪費自己開工時間
圍內鳩噏放蛇無事就自己都壓埋落去搏
特首,律師都出嚟講會中, 係死聽圍內啲無知識人講
出事嗰時有安家費咩
拿,dc9而家有人唔聽特首勸告,繼續攪風攪雨,破壞香港社會安寧,咪怪人地係咁舉報你地啦
應該車房都好多有dc9違泊
嗰啲咩的士總會咪又係車主開既
仲有果間新蒲崗dc9車行
違列泊車果d告票佢幫手俾錢得唔得
對於李家超奉勸不要自行「放蛇」,周展圖相信是希望雙方和諧,不想社會繼續分化,對特首的回應滿意,惟揚言會再「放蛇」,直至有滿意的規管網約車方案出爐,「特首都係呼籲我哋唔好去做,唔係譴責我哋嘛,譴責我哋就我哋唔啱啦」。他相信特首只是擔心的士司機「放蛇」會「出事」,「你唔知對方司機會燥底嘛,你舉報佢,佢燥底突然間打我哋點算呢?」

笑撚死我
奉勸同譴責, 都係叫你唔好做
只不過一個係溫柔d, 一個係惡d
佢仲可以spin到咁多野, 不如唔好做的士佬, 做kol啦
係咪恐嚇市民唔好舉報黑的?
翻譯:你班uber狗一日唔打柒我 我都會一直舉報落去
打我地點算呢?

咪報驚囉, 香港有法治嫁嘛, 又有國安法, 驚條撚咩
的士佬會打人? 咁點搭呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞