楊潤雄:將與業界精英成立專班推展「無處不旅遊」 研《九龍城寨》佈景作長期展覽

18 回覆
0 Like 16 Dislike
文化體育及旅遊局局長楊潤雄接受《大公報》訪問時表示,政府正構思成立「專班」,推展港澳辦主任夏寶龍早前提出的「香港無處不旅遊」理念,結合政府內部人才與業界精英,深入討論重點項目。
楊潤雄指,旅客口味、周邊競爭都正在轉變,香港必須求變求創新,因此未來推廣手法和內容都會革新改變,包括考慮結合電影及旅遊元素,吸引旅客到戲中景點「打卡」,亦會推動零售、餐飲、運輸以至教育界等共同響應「好客之道」,全方位展現不一樣的香港。

要全城起動齊齊「好客」,楊潤雄認為需要全政府、全社會一起做。他重申香港旅遊業要長遠發展,提升禮貌質素相當必要。他同意,養成習慣並非一朝一夕,這是長遠的工作,可成為部門工作的一部分,亦是每個人生活習慣的一部分。

港產片《九龍城寨之圍城》早前揚威康城影展,楊潤雄表示已收到業界建議,將部分拍攝場景呈現出來讓市民觀賞,政府將聯絡相關人士尋求合作空間,研究可否作較長期的展覽。
開放你屋企比人參觀打卡先
香港歷史既一部份,政府咪買左佢擺去歷史博物館
呢班政府撚屌,分分鐘只係打個電話問搞唔搞到就當自己做左野,咁都叫研究,CLS當業界傻
真嘅就整爛晒, 假嘅就去展覽
This is HK
好心自己個朵臭就唔好黐埋黎啦DLLM
正正經經搵返班美術指導起個彷照城寨而建既建築/博物館/商場 好過

到時日本仔衝住黎
政府內部人才與業界精英 即係D 乜撚野人?
冇錢就過主啦
呀局腸一睇就知人中龍鳳搞乜衰乜
人哋套戲收得就即刻諗用個電影場景黎吸引人
而家套mad max都唔錯 會唔會考慮用賣唔到既地整返一樣既電影場景
所以咪成立專家組,拉埋業界精英落去,柒事唔關佢事,okay咗又可以拎credit。
mad max正過套九龍城寨好撚多啦
又要成立「研究委員會」
中港融合,你識咩
其實件事搞得好睇係好有睇頭既
菠蘿雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞