「曬銀時警世文」勿讀JS3030 香港理工大學 應用物理學系所有課程,讀完包保做乞衣

61 回覆
49 Like 17 Dislike
力勸你有心有力轉行工程/IT,唔好再做公證行呢d科學垃圾行業啦

我而家都轉讀SPEED

補多張學位
見樓主好似狙擊狙幾年
你呢家點呀,有冇搵到出路
我唔係applied physics, 我個friend係。
電定mech?
直接寄信apply教席先
入到職再報哂hku cu bu edu嘅phy同maths PGDE
邊個收就讀邊個
教書好難?
電,SPEED 有top up degree比大家讀。

同埋想講多句事實,讀電呢科唔係做緊地盤佬,讀電都有好多範做,而且出到去數學計算方面同物理系不相伯仲。

呢科出到黎易上位,班物理狗等收皮啦,教書有幾多個位比你地爭呀?而家都無人生仔,無細路仔,政府都唔想再扔咁多資源去中小學,寧願扔資源去職業訓練局/大學資助學位課程/持續專業進修課程好過。

讀工程反而出路仲好
係,你唔信上教育局網站望望,香港政府而家係將大量資源放係專上教育/職業教育/成人教育個到,開始唔想再重放係中小學,係人都知中小學學d知識無撚用,到頭來咪又係依賴VTC/ SPEED / 大學專科培訓番人才出來!

教書已經唔再係鐵飯碗,難爭呀!

讀工程就唔同啦!

而家咁多創新科技出左黎,又有組裝合成建築法,又出AI,又玩Digital Twins及AI Stimulation。

香港黎緊仲要起海水化淡廠,垃圾焚化設施,港鐵北環線,東涌線擴建。

東涌填海區係咁批地出黎起50層高公屋/居屋

又重建元朗大球場,d工程不停咁殺過黎。

工程師而家先好搵呀,有排旺呀,唔好聽班連登仔鳩up,佢地唔想你入行爭飯食。

咪以為得工程會比人屌老母,比人PUA自殺死,班物理狗生物狗一樣有呢d野,只係聲音比人蓋住左!

你以為公證行無咩? 科學狗無呢d野,一樣有呀! 而且人工仲要低到14000蚊侮辱價。

唔信你入去問下班畢業曬銀時狗,問下佢地感想,大部份人都屌屌聲,全部都後悔讀 物理生物化學。

呢科一d前途都無,既然大家都會被人屌,點解唔入工程IT,呢d人工高既地方比人屌老母?

工程系讀得叻一樣做到研究,上PHD,所以勸大家讀工程唔好讀物理
Yes 10個得1個搶到
重頭黎過,讀工程part time degree,唔係點呀?

人工都係乞緊食,但都高過公證行份垃圾14k工。

哂左時間,要從頭讀過EE degree

工程呢科先旺呀,學d野有用好多
仲讀曬銀時degree 3個月讀個data 曬銀時boot camp fg都50k啦
咁又老實講句
低banding學校要請到phy出身嘅phy老師仲係有一定難度
不過掉返轉頭咁講 唔係個個phy人都啱教書
收你咪得 不過太少位爭崩頭 多數都係白白比報名費 冇5*/5** 大學唔對科/冇first hon都好少收 in下教席仲易 不過冇pgde好快冇得做 做老師唔係咁易
即係曬銀時 Phy 係無撚用學科
你都係applied physics 出來 ??
我就係呢科出黎,出左黎幾年就讀其他野轉行
欣賞樓主堅持提醒其他人
最可惜係我早過樓主出世
早出世同遲出世無乜分別,香港唔會有物理發展空間,細到乜咁

想學pure science 一定係只能讀工程學,工程都有幾科學mechanics 同fire dynamics ,都係物理學知識黎
想讀物理學就讀大學工程系,出到黎可研究,都可以出來做野工作,大學畢業後真心想讀physics再讀master 深入研究都未遲

想讀programming讀大學computer science,出到黎有一職半職撈

純Pure science唔岩香港人讀
呢科出到黎得ASM/科學園創科公司肯請。

讀完同唔讀係無乜大分別

要係呢度提一提班入學新生
純Pure science唔岩香港人讀

搞清楚
純pure science 係唔岩樓主你呢種垃圾讀

你要屌你自己嗰科你既事
唔好覺得你自己本身有咩料 拉埋全港人落你嗰level度
真係唔好讀呢科呀!

呢科垃圾黎,咪聽下面隻連登仔鳩up,佢傻架!條友都係人生失敗者黎,分分鍾佢又係applied physics出黎既垃圾,大家可以無視佢唔洗理佢。

我講d野全部都係事實
推呀!
咪聽下面隻狗係到吠,條友都似係applied physics出黎既垃圾,真工程人深知工程點都有粥水食下,呢科applied physics勁人廢人讀都係要收皮,人地工程讀得叻可以去做研究既機會同學額都明顯比pure science 多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞