全面分析,的士行業其實有五種人,大家的敵人是呢種

30 回覆
15 Like 2 Dislike
1、兼職司機
2、全職純司機
3、司機兼車主
4、純車主/車行/打理人
5、Uber/滴滴

1、兼職司機
有輕鬆正職,例如教師、辦公室、政府,星期六日唔想對住老婆、鐘意賺多少少錢或者想揸車輕鬆下。周末扣除開支,純收入大約1000-2000。駕駛態度好,但唔太熟路。車主加租和的士加價對佢零影響。對uber無感。唔呃客。

2、全職純司機
每星期做六天,無強積金、無勞保、無學歷。純收入大約每月20000-40000萬。駕駛態度有差有好,差較多。車主加租,佢地收入會少咗。繼續落去有可能轉行揸巴士或其他低學歷工作。對uber中立有好有唔好。無時間參與放蛇。唯一呃客的群體。

3、司機兼車主
每星期工作不定,無人租佢車,佢就自己渣。純收入大約每架車10000-15000,另加兼職收入。駕駛態度有好有差,差多。牌價日日跌好大壓力,甚至可能斷供,強力反uber,參加放蛇。

舊吸血地主,有勢力人士,純收入大約每架車10000-15000。牌價日日跌有壓力,但因為原價買返黎好平,一早供斷晒,所以主要着重在牌價。強力反uber,主力放蛇。

5、Uber/滴滴
新吸血財團,每單生意抽30%。唔需要承擔強積金、勞保、牌價上落,系統已經好完善,低成本營運。有強力控價權,政府如果醒水應該自已拎黎做。
牌價跌,看情況可低價買牌。另外,租金被壓制上升空間。

受益方
1、兼職司機
2、全職純司機
5、Uber/滴滴

受損方
3、司機兼車主
加起錶價,車租加價。

受益方
3、司機兼車主

受損方
1、兼職司機
2、全職純司機

不影響
5、Uber/滴滴
網約車合法化

受益方
5、Uber/滴滴

受損方
2、全職純司機
3、司機兼車主

不影響
1、兼職司機
雖然好多人踩中國
但大陸啲的士司機真係好聽話,有禮貌唔會沖紅燈
因為佢地架車有哂監管,又要用電子支付,唔驚逃稅
唔知算係好事定壞事
以為考緊中文oral
咁敵人係邊?海嘅對面?

成個行業壞晒啦
唔合時宜咪要淘汰
政府低價回收的士牌,強力監管網約車+的士司機。

受益方
1、兼職司機

中立方
2、全職純司機

受損方
3、司機兼車主
5、Uber/滴滴
政府強力監管嘅話
全職純司機就會冇得呃客、逃稅等目前有嘅灰色地帶
應該未必完全中立
強力監管
全職純司機就有勞保、有強積金,類似揸巴士咁,收入由中央控制,中央控制派單,固定月薪。唔洗再承擔的士車租加價。

有益有損
所以是中立方

如果是等公屋派,就反對
如果是單純返工,就贊成
Ok 合理
6. 樓豬 - 9 up 大師
有公屋個班都準備反艇, 資產一定會比人查多次

唔爆都一定係其他野過
難聽少少講,咩人揸關個乘客撚事咩

作為乘客,只係唔想坐㗎成車煙臭/又舊又殘嘅的士;
唔想俾個司機嫌三嫌四/拒載/兜路。
呢一堆正常嘅基本嘢,有無一半的士佬做到?

要搞嘅,其實唔係無得做,將個判罰加重,扣分制囉。
車上食煙/拒載嗰個啲直接釘我士牌1年,再坐2-4星期監
架車煙臭 -司機問題
又舊又殘 -車主問題
拒載兜路 -收入問題(司機+車主+政府問題)

2、全職純司機
每星期做六天,無強積金、無勞保、無學歷。純收入大約每月20000-40000萬。

月入過億
總結
咩職業都有好有差
不要分那麼細
共同的敵人是地主
你好似未知點解一般市民咁憎DC9
其實司機燥底係因為有生活壓力
壓力來自車主、政府、乘客,手停口停無收入、無退休保障、無勞保

如果揸的士是返工固定收入,同揸巴士一樣,
無晒西面司機、無晒路權司機

所以係制度問題
唔係司機個人問題

你全職去揸的士都會變成咁
6, 係車主, 又上晒岸
可能日日都開工, 唔固定開幾耐睇心情
夜更唔揸都廢事租比人
係連登咁認真分析得唔得架
呢到要嘅係二元對立
分析得好
Uber可以抽税。
Taxi如何抽税?
牌費、燕梳、車價,政府冇税收喎。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞