人類科技到盡頭,iphone 16不樂觀

55 回覆
7 Like 46 Dislike
https://www.bilibili.com/video/BV1NJ4m1w7zk/?spm_id_from=333.1365.list.card_archive.click&vd_source=f17195e78f3111a44fe1ef8b2357e961

睇完M4表現,今年Iphone cpu不樂觀呀。

增加功耗黎提高頻率,行返Intel條舊路
小學以為乘數係數學嘅盡頭
今年9月:史上最IPhone chip 屎
係Apple科技到盡頭啫
吹到人類科技到盡頭咁大
我唔介意用慢啲嘅CPU,唔該俾我幾日叉一次電
仲用緊IPHONE 11
好似冇咩必要換
買得iPhone大部分人都用唔盡部機性能,加粒制/換鏡頭/換mon/換type-c 都大把人買
要快要打機我攞iPad/PC啦 部垃圾電話散熱又差根本就限制住粒U發揮
有AI未?
而家係樽頸啫, 咁快到盡頭?
不過諗諗吓其實都唔錯, 唔駛再制造咁多改朝換代嘅電子垃圾
Unihertz Tank
Every year: Apple is dead
想追求性能就買android啦
據外媒《tom’s guide》報導,近日經常爆料產業消息的中國大陸科技部落客透露,高通Snapdragon 8 Gen 4處理器表現全面領先蘋果A18。Snapdragon 8 Gen 4處理器在Geekbench的單核跑分預計能達到3,500分,而蘋果內部代號為Tahiti的A18晶片則難以突破3,300分。除此之外,蘋果A18的多核、GPU表現更是遠遠落後於Snapdragon 8 Gen 4。
https://www.tomsguide.com/phones/android-phones/snapdragon-8-gen-4-specs-just-leaked-and-they-could-blow-away-iphone-16
https://tech.udn.com/tech/amp/story/123151/7827746
三體?
我而家對iphone的需求
只係要大電 大mon 輕
其他嘢唔洗加強都得
apple 死都唔出 ipad mini 7 轉用galaxy fold好過
人類科技有排未到盡頭
只係apple到盡頭
乜iphone A18唔係用台積電最新製程咩
又話比4nm勁幾多省電幾多
高通粒8gen4,即係x Elite 仲係用緊店台積電舊製程
即係A18設計差到連製程優勢都幫補唔到
elite X都冇3000
8gen4 3500
用過A17 PRO 唔再對 APPLE CHIP 有期望了
廢到西咁
最重要係個power/watt
Iphone打機幾順
要不是有iPhone
人類一早就玩完了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞