深圳高中開放日一天遊

34 回覆
5 Like 44 Dislike
【深圳格致中學開放日半天遊】

臨近填高中志願同深圳中考,深圳各大高中都搞開放日吸引生源。而向來八掛嘅我就心郁郁想睇下深圳嘅學校,於是我就求其揀咗一間深中報名參加佢哋嘅開放日,我根本就唔係深圳嘅應屆中考生,我甚至冇喺大陸讀過書,個application form係亂填

喺禮拜日(5月19日)嘅下晝坐深圳地鐵去紅山站,喺附近商場吔咗個KFC之後就正式開始當日格致中學探校之旅。

學校門口有一枝火箭模型🚀,睇嚟呢間學校係以航空為主題。門口有班學生義工歡迎每一位訪客,而且仲會嗌「歡迎報考格致中學」,佢哋畀咗張點心紙我,只要玩齊哂就有小禮物🎁一份。重點係佢哋根本唔check訪客登記,我心諗:咁我之前填個application form咪冇用,不過唔緊要啦!

入去學校冇幾耐就見到一D介紹中國🇨🇳航天史嘅宣傳。小弟對天文學🌠都有小小興趣,只係我比較鍾意研究恆星演化,冇乜興趣研究航天工具。

我覺得成間學校最特別係9¾圖書館。呢個名好明顯就係參照哈利波特嘅9¾月台,都幾得意。除咗圖書館,仲有室內籃球場、旗室、跑道、室內泳池(泳池係後嚟睇返D宣傳先知有,當時冇去到睇泳池),我當時要趕時間玩哂D遊戲,因此除咗圖書館之後其他嘢都冇影低。

玩齊哂之後就去拎禮物了🎁,原來係筆袋。我仲諗住禮物應該係偏向文藝產品,例如學校畫像嘅筆記簿之類,有D失望

最後我仲同在場幫手嘅高一(等於香港嘅中四)同學講偈,諗住互相交流下大家高中時候嘅校園生活。最記得佢問我香港有冇晚自習,我話香港中學生4點鐘就放學,冇晚自習,不過有D學生會出去補習,你可以當我哋將晚自習嘅地方搬咗去補習社/屋企。傾傾下有位家長走過嚟問嗰位同學仔格致中學好唔好,佢表示幾滿意呢度D老師同校園生活,唔知係老師教佢講嘅modal answer定係真心滿意呢度。時間差唔多嚟到下晝5點,佢都差唔多要執嘢了,臨走前加咗佢微信。

【待續】
打錯字,係model answer
紅山算係新區, 所以啲中學設施配套你會感覺好新
學費幾錢?
學生妹呢?
【對於深圳/內地讀書嘅感想】

喺整段學生生涯之中,我最鍾意係中學生,如果畀我揀我想變返做中學生。我本人係校服控,因此麻麻地鍾意大學/大專(雖然大學/大專係相對free D);而小學生又太細,我唔想變得咁細個。

廢話講完,正式入主題。先戴定幾個頭盔先,由於我冇喺大陸讀過書,所以大家以睇9up文嘅心態去睇我呢篇嘢就好,千祈唔好當佢係參考性文章。正所謂認真你就輸!

大陸讀書吸引我之處
1.絕大部分大陸高中都大過香港嘅學校,甚至媲美香港嘅大專同部分大學(指校園環境)。感覺香港D中小學太少設施,喺學校冇咩好玩。

2.呢個原因偏感性。小弟本身喺大陸出世,雖然好細就落到嚟香港,但係阿媽經常帶我返大陸玩。也因如此我骨子裡始終係大中華膠,那怕反送中嗰期做過支黑,但係我始終對大陸嘅嘢充滿興趣(包括讀書)

大陸讀書唔吸引嘅地方

1.英語教育始終冇香港咁好。大陸高考英文作文居然只要求學生寫百幾字,作百幾字嘅文香港嘅小學生都做到啦!可見大陸唔太著重學生嘅英語能力。假如做一D涉及同外國人交涉嘅工作會好蝕張

2.大陸高中太卷。前幾年學生自殺事件令好多人批評香港教育畀太多壓力學生,但係對比起大陸高中,喺香港嘅高中生涯相對輕鬆好多。起碼香港高中生唔洗搞到夜晚9、10點先放學,放學返屋企或去補習社途中仲可以玩下手機。喺大陸就冇呢支歌仔唱,星期一至五基本上同手機無緣。

3.洗腦教育。所謂洗腦教育就係畀D錯嘅資訊你,以達到統治者嘅政治目的。大陸嘅教科書根本唔會提長春圍城、六四等等黑歷史。你要我愛黨都冇問題,最起碼老共應該承認自己D衰嘢,知錯能改先啦!

【待續】
公立學校嚟,應該唔洗好多錢
咁正
假如畀你揀,你會選擇喺香港定大陸讀書?

我會揀小學同初中喺深圳讀,高中喺香港讀。我之前問過一個從細到高中喺深圳讀書嘅朋友,佢都係咁答。

原因1:
我份人就最八掛,咁樣讀法能夠體驗哂兩地嘅教育模式,不知幾好玩

原因2:
大陸小學某程度上冇香港咁卷,人哋直升初中,香港小五小六就要玩呈分試。而香港高中相對比大陸輕鬆多

原因3:
嚟香港讀高中某程度上係降維打擊。唔單止香港中文同數學卷比大陸易,而且考評局有時仲參考大陸中考/高考試題,例如2019中文DSE卷二想想別人就係抄2015年南京中考

至於英文呢個短版,如果我從細就睇多D英文課外書同片,相信英語水平唔會差過香港學生幾多。
好後悔冇早D留意深圳高中嘅開放日資訊,否則我就可以去多幾間。如果有機會想睇埋紅山中學同致理中學。

深圳中學都好想睇,聽閒係全深圳最開放嘅高中,連手機都可以帶
同呢間比會感覺殘舊好多, 當然地方都好大
另外一線高中唔係睇呢啲, 呢啲係俾窮鬼讀的
大陸中學易扑學生妹嗎?
邊D高中係比窮鬼讀?
學生總係純D嘅,可能會扶
唔知道
偽造文書等坐監

【Update】
今日我去咗致理中學(嘅門口),呢間高中交通唔算方便,喺最近嘅陽台山東站行過去要15至20分鐘。由於已經過咗開放日,所以只能夠喺門口影下學校環境同D學生(大家鍾唔鍾意深圳校服?)

補充:深圳校服係全城統一,除個別民辦學校會有自己獨特嘅校服。
封鎖
就係咁樣先好玩
我一直都體驗下嗰D洗腦教育
嚟考驗一下我嘅獨立思考能力
原因2:
大陸小學某程度上冇香港咁卷,人哋直升初中,香港小五小六就要玩呈分試。而香港高中相對比大陸輕鬆多

原因3:
嚟香港讀高中某程度上係降維打擊。唔單止香港中文同數學卷比大陸易,而且考評局有時仲參考大陸中考/高考試題,例如2019中文DSE卷二想想別人就係抄2015年南京中考

--
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞