我吖妹得14歲,成日都唔返屋企,但屋企仲獎勵佢

33 回覆
35 Like 14 Dislike
代朋友問:

朋友有個吖妹得14歲,最近呢幾個月越黎越離譜。食煙,飲酒呢啲都算。仲要扮要自殺比差佬捉左入醫院。
夜晚唔返屋企同人玩 Truth or Dare 比一個男仔(網上識)啜咗啖咖喱雞最後朋友屋企人打電話報警比人捉入差館,扮情緒病,連續兩日唔番屋企

但最好笑既係我朋友個父母一邊駡個吖妹,轉過頭第二日諗住帶佢去迪士尼。之後隔多一個禮拜仲買好多嘢食比佢(但前提佢個妹d行為冇改過)

想代問大家你地覺得個父母咁樣教有冇問題?如果係你地會點做?

正評:好有問題
負評:冇問題
整moon去先達
叫雞都要比錢啦,人地父母真識do,無拖無欠
橋就連登毒撚出
你個妹個閪就俾mk 仔屌

屌你老母
你打佢罵佢仲唔痴屋企啦
喺未清楚你阿妹點解瀾街之前
其實答唔到應該點做先好
真係幫人問
真係唔知咩原因,可能係反叛期?
因為我聽我朋友講佢阿爸阿媽好縱佢
我個朋友就算點同佢屋企人講,佢屋企人始終都未肯面對到。
一係你阿妹好靚好得意
一係佢好識得嗲阿爸阿媽
單純靠估
呢啲case 多數都係阿妹喺屋企無人聽佢諗咩 被人否定佢諗法/想做嘅嘢 無發言權 地位多
無嘢可以做到,如果你咁睇唔過眼,當無呢個啊妹就搞掂,反正你點勸你屋企人唔好咁縱容你啊妹都係無用
棒下出孝兒
只係會打成一個中國人模型既孩子
可能人哋生女個目的係為彌補自己心入邊童年嘅遺憾
你覺得有問題都做唔到乜嘢
儲多啲錢,過兩年幫襯佢
唔係,屋企就係乜都聽佢講,基本上佢要乜有乜
全部相反,唔靚。仲要勁無禮貌成日係咁屌佢老豆。
不過佢老豆成日都唔出聲
同埋你啊妹對屋企都無歸屬感,鍾意唔返就唔返,返嚟就係拎錢去玩,屋企人已淪為提款機
咁阿妹喺屋企無人mon 佢嗰陣會做啲咩
過多兩年大肚,一早幫佢深圳搵定邊間醫院落仔好過啦
依家開始儲定份落仔基金比佢
大約一兩年要落一次左右啦
咁我唔係講物質上
咁但係你講到屌到老豆無聲出咁應該唔係嘅
係咪屋企人代溝太嚴重
有時細路同父母隔成40年成個爺爺咁
好難覺得同屋企人一齊係有趣
現代教育就係咁,推正向教育班友仲會嫌獎得唔夠
佢就係太有發言權,所以可能先搞到咁
即沉唄
佢就會出街,基本上好少見到佢
你想做雞咪出聲囉
生B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞