的士大哥炮台山道落斜衝燈打保齡撞至兩途人被重傷 判囚1年

21 回覆
3 Like 2 Dislike

去年一輛的士在炮台山道落斜時直衝向英皇道撞倒3名途人,其中2人有多處骨折等嚴重傷勢,需送入深切治療部治理,85歲男司機今(21日)於區域法院承認一項危險駕駛引致他人身體受嚴重傷害罪,暫委法官張志偉判刑指被告駕駛行為魯莽,作為職業司機須對乘客及道路使用者負責,終判囚1年、停牌2年及須報讀駕駛改進課程。

案情指,2023年3月5日,被告倪蔡儂駕駛的士沿炮台山道行車下山 ,駛近與英皇道交界時,行人交通燈為綠色 ,但被告沒有減速停下,而是加速駛向行人過路處 ,直至撞到一支交通燈柱方停下。

期間涉案車輛撞倒3名行人,1人看見的士高速迎面衝來,被撞後跌在地上,傷勢輕微 ;1人腦部、顱骨及頭部受傷,需要送入深切治療部進行手術,另大腿骨折;最後1名行人傷勢最為嚴重,包括頸椎、盆骨等骨折,出院後日常生活不能自理,其後轉送護養院接受復康治療,行走時需要使用大型四腳叉。涉事的士上一名乘客受輕傷。

政府化驗所法證科學專家檢驗行車記錄儀片段 ,認為事發時車速介乎每小時33至37公里。

控方庭上透露2名事主仍須於腦神經科和骨科定期覆診。
判咁重做乜,重傷又唔係死,的士大佬唔洗養家??
85歲
咁樣都係坐一年咁輕
根本司機就應該設上限
Dc9:加多兩蚊佢咪唔會揸咁快囉
85歲揸的士
85歲是但啦
你判佢咩都不痛不癢
坐一年
民事點賠先
最後1名行人傷勢最為嚴重,包括頸椎、盆骨等骨折,出院後日常生活不能自理,其後轉送護養院接受復康治療,行走時需要使用大型四腳叉。

成世玩完仲要每日受煎熬判一年⋯
係好x 慘,雖然可能保險賠左幾千萬
變咗牙mo就算有牙楷無限錢support都冇用啦
85歲男司機。。。。。

終判囚1年、停牌2年及須報讀駕駛改進課程。

真係夠長命可以做完呢堆野?
係咪要90歲再做多次馬路炸彈害死人?
仲讀駕駛改進?
呢世都唔好再俾佢揸車啦
佢都85歲
85歲行步路都未必行得穩,仲做職業司機
有冇搞錯判咁重死9官係咪逼害我地dc9
雖然咁老判幾多都一樣,但係一年你叫受害人點心理平衡
費事佢當監獄係老人院
保險會搞
85歲要返工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞