勸大家依家買樓,買一步到位的,唔好諗細屋換大屋

56 回覆
87 Like 30 Dislike
大個左個細路怨你一世
爸爸有外國唔去留係香港仲要諗換樓
大個左個細路怨你一世
爸爸有外國唔去留係香港仲要諗換樓
四房租咪得囉

可以考慮海茵莊園
Are you sure?
讀完毅進做差佬起薪都2萬加宿舍,醒目既做醫生都8萬蚊人工起跳,邊個移民國家有咁好待遇?
如果儲多兩三年錢可以夠錢買到三房套 真係儲下一步到位仲好
呢幾年海量供應 發展商又劈價 啲人買都係買一手多
而家二手市場都彈唔起 好多十年左右樓齡果堆 業主唔肯減都浪晒係到賣唔出(呢啲已經唔係舊式設計 起碼走入去唔會覺得爛溶溶同埋有會所先)
過多兩三年你個心水屋苑可能再跌多浸
加埋自己儲下錢直上三房連套廁 起碼容納到4人家庭
中間租住等 起碼唔洗鎖死左果兩球首期係層兩房樓到先
賺咁多都換唔到4房?
咁易咩 買到多間2房都唔錯啦掛
青山有個,
設備齊全係啲管家惡啲,
但包好多個工人
過來人話你知,太大都唔好
上次朋友上嚟
喺一樓食飽飯再上二樓客廳睇埋波,
夜晚臨走先話唔記得電話擺邊
原來喺三樓客房個廁所到,搵咗我哋幾耐啊
話時話,我成日見你話做雙租好。其實做雙租成本都唔小,你租比人賺到嘅錢係要交15%稅,同埋自已層自住樓係可以扣利息稅,但租比人就冇呢個免稅額,同時你租別人層樓又冇得扣減租樓稅wo(因為你有自己物業),所以計落條數好唔化算,請指教
如果瞞報當然另計啦
你以上講嘅嘢全部都啱,稅我亦都照報

只不過啲物業係10年前買落,冇乜特別需要賣,再買多間大啲嘅,又睇唔啱

同埋見而家啲特大單位劈到黐晒線,咁就梗係唔計其他嘢,改善咗自己生活環境先

至於自己出租嘅物業,淨係管理費都$10,000一個月,我就從來都唔會『包』租客,所以呢一筆叫做慳少少,唔需要交稅
講到巴撚閉
邊區咩地段先
有冇卡屎?
冇卡屎咪又係四面牆傘
但一個人冇另一伴一買買三四房又好似好浪費,無論係地方同錢
佢信咗cctoy講
以為移咗民後揾最低工資都可輕鬆住大屋
一步到位既目的, 我唔知大家為乜, 為小朋友, ?? 為空間, 為將來??

依家眼前見到既事實就係
細單位愈來愈無市值,
中大單位愈來愈值錢
每個人目標唔同, 但係一定係愈住愈唔夠位
一步到位等於all in,買錯左間番唔到轉頭
依家好難買錯,最多咪平手
你重點係咪想話自己未放兩房都有錢買到四房?
咩地段先
納米就係
但係三房甚至四房唔覺愈來愈值錢
尤其有細路移民意欲較大
問下鄰居放唔放
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞