「劏客」的士咪錶金額乘人頭 司機:遊客區的士咪錶是顯示每位收費!

22 回覆
6 Like 6 Dislike
有民眾報料稱,在遊客區搭的士遇司機「劏客」事件。她稱,與2名朋友前往靜岡縣熱海市旅行,因那裡無火車,巴士又不準時,遂乘搭的士。抵達目的地後,看到咪錶顯示3,000日圓(約150港元),她們每人便拿出1,000日圓,豈料司機這時卻說是「每人3,000日圓」,總共9,000日圓(約450港元)!她們覺得古怪,也被嚇呆。

報道指,該名二十多歲的女子稱,事發在她讀大學時期。她憶述表示,當她們打算給錢時,那位中年司一臉疑惑說,「不、不,那是每人3,000日圓,不是嗎?」她望向朋友說「有點古怪……」司機則擺出憤怒表情,續說「這是遊客區,的士咪錶顯示的是每位收費,所以總計9,000日圓。」3人沉默了一會,雖然覺得不對勁,但看到司機怒氣沖沖的表情,最後還是心不甘情不願地付錢。但司機的表情突然一變,說:「不,我只是說笑。如果我這樣被騙,會想死。」然後大笑起來。

SOURCE
https://www.am730.com.hk/%E5%9C%8B%E9%9A%9B/%E6%97%A5%E6%9C%AC%E9%81%8A%E5%AE%A2%E5%8D%80%E7%9A%84%E5%A3%AB-%E5%8A%8F%E5%AE%A2-%E5%92%AA%E9%8C%B6%E9%87%91%E9%A1%8D%E4%B9%98%E4%BA%BA%E9%A0%AD3000%E6%97%A5%E5%9C%93%E8%AE%8A9000/454179
日本人窮到癲咗
如果遇到脾氣唔好嘅客,個司機會唔會玩大咗?
邊個惡得過DC9
諗起有一次去台灣 嗰邊的士司機又係好熱情好搞笑 同我講好鍾意香港啲電影明星 無啦啦喺度唱廣東歌 又話咩整個飄移我睇 之後有一個位特登拋我哋 其實就唔係幾專業 不過我自己幾buy
有個直頭驚我唔識路 專登落車帶我去目的地 不過好耐冇去唔知而家仲有冇
台灣搭過一次的士,又超載又係咁超車,果段路係落山同落緊雨,佢仲問我地係咪好爽,嚇撚到瀨屎
香港DC9又學到嘢
冇屈錯 唔係香港人閪所以dc9閪
係就算日本人 做左dc9都係賤
睇文啦
本身經營模式唔同,比香港dc9好多了,
日本的士司機要著公司制服。收credit卡
日本人根本唔會做依啲野

如果你feel到係想劏客 明屈人,咁一定係司機想搞下笑姐

Chill bro
十幾年前去台灣啲人真係好好,唔識路主動行過嚟幫手,
遇到個的士司機話不如包車,揸自己車晨咁早車我地上山睇日出
標題先撚一獲,再內文又撚一獲
屌你老母個蘿蔔頭司機係咪以為自己好撚風趣幽默
lock 門踩油
司機的表情突然一變,說:「不,我只是說笑。如果我這樣被騙,會想死。」然後大笑起來。
幾年前咪惹著屯門惡人
比人打到唔識出聲
依啲新聞其實係想點
睇晒成篇野,原來最後個句先係重點
睇完最後個句,基本上上面成篇文都係無用,just a joke
呢個真搭咁多亞洲區嘅的士, 台灣一定係NO1
仲要好鬼平
支那狗又扮日本人
成篇文原來係講笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞