滙豐:中資股仍有上升空間 現時離場仍太早

25 回覆
2 Like 7 Dislike
港股近期表現回勇,恒生指數昨日曾高見19706點,上望收復二萬點。大市今早雖回吐逾400點,但滙豐報告指,中資股仍有上升空間,派對仍在繼續,現時獲利離場仍為時過早(It’s too early to leave the party)。

滙豐表示,國指較今年1月低位升38%,滬深300指數則升13%,為環球主要市場表現最好之一。該行指,目前中資股即使反彈過後,仍受估值較便宜、回購增加、利率下跌的可能性因素支持,又指現時港股大部分買盤來自中國內地,表明全球資金仍有買入空間。

國指雖已升逾三成,但滙豐指根據歷史數據顯示,升浪可能持續長達9個月,升幅可高達60%,指短綫中資股仍可能續升,現時離場仍太早。

不過,內地供過於求,導致定價壓力,通縮壓力,影響盈利能力,加上與海外市場潛在的緊張關係,或限制中資股上升空間。
大家幫下我手散貨啦,我入左好多啊
HSBC: 我未派哂啲貨呀
引老散接
當你乜天災人禍都無既時期買 005, 2004 年保守買你 100 蚊, 唔係熱錢 2007 年 135, 你老母 20 年都上唔返 100
垃圾匯豐
除淨唔計?係唔係用緊excel記帳
引班廢老賭徒中伏
講到咁明顯得唔得㗎
又搵支那狗同藍屍接貨?
走呀!!
咁快搵人接火棒
對上一次港股升浪持續長達9個月係幾時?
計埋息,而家歷史高喎
俾公眾睇既報告咪叫你入貨,俾vip睇既應該話1900開始分段出貨
咁你計黎睇下
今次假得滯
有時話計埋息點點點, 但有無睇佢計埋息會唔會跑輸大部份資產甚至係年復一年咁定期?
走呀
佢自己都俾平保沽貨套現,顧掂自己先啦
一定係
咁佢都係話匯豐垃圾,100蚊買上唔番100
我答番佢條問題話計埋息而家係歷史高有咩問題?
佢轉左問係點樣計返條數啦
咁你買曬佢啦唔洗客氣
一定係我哋呃佢
135先係歷史高位,佢啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞