網上熱話 內地客不滿的士司機不幫忙開門 全程玩手機 質疑「香港服務行業這麼好做哦」

28 回覆
17 Like 5 Dislike
近日有疑是本地的士司機頻頻「放蛇」挑戰白牌車司機,成為市民茶餘飯後的話題。惟市民似乎未有太同情的士司機,皆因的士司機的服務態度詬病已久。而這種不滿的態度已延伸至遊客。近日有內地旅客在社交媒體發文,指責「香港出租車司機太傲慢」,不但一邊開車一邊玩手機,上下車也不幫忙開門,甚至不耐煩地稱「香港不用1000(紙幣)的」。

該內地遊客不滿的士司機的態度。(網上截圖)

該名遊客表示,自己從香港機場轉機「打綠的」回深圳灣口岸,目睹司機開車半小時一直玩手機,一直聊天;一台手機聊語音,一台看股票和新聞,不禁質疑「這樣真的安全嗎?」到達口岸后,得知事主只有一張面值1,000的紙幣,則「非常嫌棄和不耐煩」稱香港不用1,000。該遊客續指,司機上下車也不幫忙開車門,「所以香港服務行業這麼好做哦?」
網民對於事主的遭遇有不同意見。有人引述法例指,的士找續只限100元以內;亦有網民認為內地的士司機也不會幫忙搬行理。不過,亦有網民認為,香港的士行業真的存在很多毛病。
香港的士司機就是這樣的
係咁架喎

未講果邊有巴士架喎
係咁傢啦
一係坐一係走
佢係唔係以為的士司機會落車幫乘客開門?
乜大陸嗰啲會有咁好service咩,試過喺大陸上緊的士一隻腳仲喺地隻DC9開車

天下烏鴉一樣黑
人地貫徹始終者, 對本地客都會屌, 反正遲下有美團服侍番同鄉
有撚咩,的士態度會客氣D
網約車咪又係黑口黑面同香港的士佬差唔多
唔係幫dc9 但條友係咪諗多左 大陸啲dc9咪又係咁 點會幫你開門
要開車門使乜落車行過去?
司機位撳個掣就得啦
 支那的士都唔會開門
做多左
深圳啲的士佬咪一鳩樣…扮咩丫大陸人
咁撚把炮咪撚黎
咪撚搭囉
屌 入鄉隨俗 感受香港地道風情啊
洗唔洗鋪埋紅地毯請你上車
小露寶唔係自動門咩
啱架喇
的士狗繼續玩呀
遲下啲大陸call車平台嚟埋香港,你地吠都冇撚用呀

仲傻撚閪閪搞鳩uber吖嗱
香港的士係咗咁
日本都好似只係按掣
支那人係咪以為自己係中共領導落香港巡視
而家寧願大陸平台進駐
都唔想再搭的士
最好請我全港一日遊,包食住五星級酒店,順手包條高級雞夜晚幫手暖床啦,咁先為之好客呀
係呀係呀

反正都慢慢俾人侵食緊架啦, 唔爭在快啲嚟
遲下搭車可以Wechat Pay, AliPay
又唔駛驚唔過海,又俾啲狗嫌支旗短
成撚日落嚟想做大帝你隻手殘廢㗎
的士狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞