美矽谷地區6市長訪華 首站來港

5 回覆
0 Like 1 Dislike

美國加州嘅市長訪華,首站係香港,包括Antioch、東Palo Alto、Oakley、San Carlos及Saratoga共6市嘅市長,由特首政策組副組長關家明(左四)代表會見。(中美交流基金會提供)

中美關係解凍下多咗兩地官式互訪,噚日6名美國加州矽谷地區市長訪港,係過去一年至少第三批訪港嘅加州市長。其中安蒂奧克(Antioch)市長Lamar Hernandez-Thorpe會後同特首政策組副組長關家明、研究主任田詩蓓、政府新聞處助理處長陳詠欣等擊掌。

6名市長今次受一個叫「中國矽谷」嘅非政府組織邀請訪華,當中包括喺西安出世嘅薩拉度(Saratogo)華裔市長趙嬿。佢哋喺香港期間見過特首政策組、前特首董建華創立嘅中美交流基金會,同埋投資推廣署嘅代表。Lamar話會面期間討論過安蒂奧克嘅經濟力範疇,例如深水港口、物流、房屋等。中美交流基金會總裁周建成話,歡迎市長以香港作為訪華行程嘅第一站,又話會面係好嘅機會同民選官員交流。

根據Lamar市長片段,似乎會面喺機場附近酒店舉行,之後轉去重慶,同當地官員同商界會面。Lamar喺Instagram(IG)限時動態上載登機嘅揮手片段,仲留言話「喺中國大陸上唔到IG或facebook,呢個係最後一個貼文」。

https://news.mingpao.com/pns/%e6%b8%af%e8%81%9e/article/20240521/s00002/1716229749432
Antioch、東Palo Alto、Oakley 依三個係窮撚地區
得East Palo Alto先真係近Sillicon Valley
其他兩個遠到無人覺得係Sillion Valley 一部份
(no offence)
假如佢地同被制裁犯法香港官員見面會否不恰當

支持
又勾結外國勢力。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞