韓國空姐網紅因意外左邊頭骨被切除 樂觀性格勇敢踏上復康之路

15 回覆
6 Like 1 Dislike
Woozakka /woo_zakka(우자까,音譯:禹恩彬)原本係一名空姐網紅,可惜因年初一場嚴重意外,除咗導致左邊頭骨被切除之外,亦被醫生診斷將來有機會出現語言障礙、認知障礙、及聽覺障礙等等。面對呢個人生巨變,Woozakka並冇氣餒,憑著樂觀性格及驚人鬥志,勇敢踏上復康之路。

根據韓國媒體報道,現年34歲嘅Woozakka,喺YouTube上載影片,分享自己嘅近況。佢表示今年年初(1月27日)發生咗一件嚴重意外,同佢正準備出席一場關於空中服務員嘅演講時,喺行人路上跌倒往後摔倒,由於頭部及背部重傷,需要即時送院做緊急手術,醫生將其40%左邊頭骨暫時切除保命,並將頭骨保存喺冷凍庫內,待下次手術將頭骨放回原位。

性格樂天嘅Woozakka,除咗喺影片中面帶笑容,仲勇敢地脱下帽子,展示自己現時嘅容貌;佢仲話自從發生事故後,佢每一次照鏡都好痛苦,而心情亦複雜;同時頭痛亦有所增加。另外,因為喺手術前唔可以再受傷,所以佢都會戴著頂帽。

喺削除左邊頭骨後,Woozakka努力做唔同嘅復康治療,佢話而家有時會出現語言障礙,及偶爾會詞彙貧乏同將稱呼混淆,例如佢試過將媽媽改錯做爸爸,所以佢而家要做筆記同埋睇好多中小學生嘅教科書,去重新認識單字。影片一出,唔少網民紛紛留言給予支持及鼓勵,希望佢可以盡快康復。

意外前 :

意外後 :

https://www.instagram.com/woo_zakka/

https://www.youtube.com/@woozakka
アパンマん!
成個凹咗

Btw stay strong
Dllm笑到pk
並將頭骨保存喺冷凍庫內,待下次手術將頭骨放回原位。

仲要做一輪手術先變回正常
醫生將其40%左邊頭骨暫時切除保命,並將頭骨保存喺冷凍庫內,待下次手術將頭骨放回原位。

真係第1次聽原來可以咁做
行人路都跌得咁傷
有乜好笑?
#5-6
類似仁醫幫龍馬做手術咁
可以玩頭射
要加錢先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞