日本旅行人潮爆滿 網民嘆服務態度也變差

88 回覆
24 Like 8 Dislike
文:聯合新聞網出版:2024-05-18 17:02更新:2024-05-18 17:02讚好22170041

香港人瘋出外觀光,日本更是許多港人熱愛的旅遊勝地之一。不過,近日有網友觀察,日本觀光景點遊客「大爆炸」,想拍個照片竟滿滿都是人潮,他目睹友人旅日遇「1情況」後,更忍不住感嘆,日本餐廳、住宿雙漲價,旅遊品質卻反而下降了。

一名網友在PTT上以「今年去日本玩的會覺得旅遊品質變差嗎?」為題發文,他指出,最近看到身邊的人去日本玩,感覺觀光客爆炸多,以前不用排隊的餐廳,現在看別人排了1個多小時,「日本餐廳、住宿漲價,但感覺旅遊品質下降,光看就不想去人擠人了」。

原文網址: 日本旅行人潮爆滿 網民嘆服務態度也變差 內行人:這樣避開就行 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1011855?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

不少人也指出,日本最大的轉變是服務態度:

「日本旅遊品質從好幾年前就一直在下滑,遇到態度差的店員頻率越來越高」
「便利超商店員臉很臭,雖然是外國人」
「感覺日本店員沒有以前有禮貌,服務也沒有以前細緻」

另外,也有內行人建議:

「如果去京阪神、東京這些人多的地方當然會(品質變差),佐賀、仙台、名古屋、岐阜、伊勢都不錯」
「大城市旅遊品質變差很多,直接去東北人少的地方,看櫻花、住宿都便宜」
「觀光客愛去的景點就那些,懂得避開就好」
「我去2、3線城市玩超爽,以前很難在鄉下玩,但現在店家很多都能接受外國人了」

原文網址: 日本旅行人潮爆滿 網民嘆服務態度也變差 內行人:這樣避開就行 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1011855?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
喂,啲支那屌香港餐飲收皮因為服務唔夠大陸好個班人,有機會屌日本啦喂,叫日本人番大灣區學野啦喂
日本人好尊重外國旅客
店員係中國留學生
日本人玩口水最叻
因為日本店員好多都係中國人。

又或者係多東南亞人
不過就算日本新一代好多都冇之前咁好
人工冇得加但就要做多幾倍野
精神疲勞…仲點有心情同精神好似咁服務你地班外國人
去深圳享受大陸妹帝王級服務vs去日本畀日本妹閪面

我會選擇日本
不嬲對外人閪啲㗎啦 日本人睇班其他亞洲人就好似香港睇菲律賓印尼人咁
日本妹閪面好正
特別係閪住塊面黎含撚,仲要含到章魚咀咁
又要上青樓啦
日本妹閪面咁服務都好過畀冇人格嘅機械人「服侍」
有邊個地方唔係咁?
班台灣人成日係counter面前先左揀右揀
又要攪免稅阻住成條隊
黑你面都正常啦

不過香港人都唔係好好多
講乜9都冇反應好似聾咁
d staff咪唔想同你講野

利申:日本做緊parttime
我已變成優越的人,你必須收皮!
日元匯率咁低

吸晒全世界旅遊業 大把外匯進口

情況就好似香港當年自由行一樣 開放初期唔夠酒店設施
RMB 匯率高企 來港消費自動 7折
但接待呢d 低級旅客能力未追得上
日本人都識以夷制夷
你一定冇去過會用廣東話同你講野既老店
點都好過xg
講乜先 有時真係聽唔明 要聽多一次先明
回應又未必慣佢哋啲文法/講啲咩先較有禮貌
佢哋有時嗰種轉彎抹角嘅講法又係,
香港人習慣得就得, 唔得就唔得,我咪okay fine. 咁

𠵱家有啲日本staff見你外國人的確會有差別對待
可能佢覺得反正你都唔明不如講少啲
不過普遍啲人都係好嘅 我亦都唔期望佢地太客氣
尋日睇間餐廳google review先好笑
有條友話排左好耐隊,到佢入去嘅時候先知原來要即刻去櫃檯嗌埋嘢食先可以入座
所以佢話成7個人有老有嫩即刻要揀食乜好狼狽,點解排咁耐都無人講過又無寫出嚟原來要落完單先比坐

屌你老味你排咁耐都唔諗定食乜,又唔留意下前面啲人係點落單
你走去怪人唔講
AV女優好尊重三文魚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞