國際刑事法院申請 向以色列總理內塔尼亞胡及哈馬斯領袖發出逮捕令

33 回覆
9 Like 10 Dislike
國際刑事法院又無兵權, 你咬我食?
又咪一個死鬼佬cap水飲飲食食用, 之前被人爆過去一個trip乜都用最貴洗成50萬一次但乜鳩都唔到
海牙國際刑事法院?
依個世界有反人類罪戰爭罪之類嘛
咁都要有個法庭負責去審訊同判刑

佢唔係直接Under聯合國
係根據羅馬公約另外獨立出去
佢嘅前身你當係二戰後
審日德意戰犯嘅國際軍事法律就好

中國唔係簽署國亦唔係加盟國
所以對海牙法庭冇太大直接影響力

OK?
你講到普京冇出過國咁
普京去嗰啲都唔係國際刑事法院成員國,佢去親都係中亞同中國,佢哋都冇義務拘捕普京

上年南非主辦金磚會議,結果普京只敢online出席,因為南非係國際刑事法院成員國
但係成個歐盟/加拿大都係成員國,你以色列官員咪唔好去
其實唔係打和……
巴勒斯坦雖然係加盟國
但哈馬斯跟本唔會交人

反過嚟以色列只可以講我唔係成員國
但佢聯合國係成員國,身上又一堆國際公約
好明顯都唔係為左捉人啦, 依家只係想俾班道德撚知邊個係人邊個係鬼
師兄呀,約旦河西岸點樣交加沙嘅人出去?

南韓點樣交北韓嘅人出去
我咪話唔會交到人囉

不過用南北韓比喻西岸同加沙
依點可以傾吓
首先我承認實際情況上係類似

但法理上佢哋只係同屬巴勒斯坦自治政府嘅兩個政黨,法塔克名義上只係巴勒斯坦解放組織,佢哋非兩個政府或兩個國家

雖然條約係2015年法塔克簽,但名義係巴勒斯坦自治政府,哈馬斯又冇脫離巴勒斯坦自治政府,所以其實哈馬斯係要跟,不過實際你知我知;海牙法庭基於開羅條約俾巴勒斯坦加入時係寫明包埋加沙地帶,因為當時海牙法庭嘅調查目標就係以色列有否侵佔土地/種族隔離/屠殺平民為主,特別係2014年加沙戰爭。

所以其實十年之後嘅今日佢哋只係再重複一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞