Beyond黃家駒墓被毀|「光頭Bob」被控刑毀罪 明天提堂

109 回覆
24 Like 1 Dislike
樂隊Beyond已故主音黃家駒的墳墓昨日(19日)被人用鐵錘刑毀及淋潑汽水,事件令一眾Beyond成員及歌迷震怒,轟動全城,警方經調查後以涉嫌刑事毀壞拘捕兩名男子。至今日(20日),警方表示高度重視案件,觀塘警區重案組接手調查該案,經進一步調查後,被捕兩人合共被控一項刑事毀壞罪,案件將於明日(21日)上午在觀塘裁判法院提堂。
據了解,其中15歲被捕的姓梁光頭男子,為YouTuber「光頭Bob」,他曾自稱患有自閉症及過度活躍症,不止一次惡搞先人的墳頭,曾自稱「很喜歡搞事亦不怕事」、「社會破壞者」,往往為引人注意及增加自己網片的流量,不惜做出種種令人不齒的破壞行為。

事件發生於昨日上午,一名光頭少年,手持一樽可樂潑淋黃家駒墓碑,之後又用鐵錘狂砸墓碑。相關短片及相片陸續在社交網站流傳,片中見到光頭少年手持一樽可樂,向家駒墓碑一輪粗口辱罵後,隨即潑淋可樂:「食屎你,X你老母……」,他又舔啜墓碑上的可樂和咀嚼鮮花,狀甚瘋狂。其間又拔走香枝掟向墓碑,並一邊塗鴉家駒遺照、一邊說:「認住我光頭Bob」,並腳踢墓碑,掃毀墓上祭品。警方接報到場將涉案兩男拘捕,案件列作刑事毀壞,初步相信有人是為求於網上博收視、引人注意,而作出厭惡行為。

黃家駒長眠之地遭瘋狂破壞,猶如被第二次殺害,事後蓋上白布等候維修,有中港歌迷得知消息後前來墳前致祭,對偶像墳墓被破壞感到無比傷痛,更有內地女歌迷事後跪在墳前,聲淚俱下。
唔會又3個月又出返嚟掛
15碎可以判得d乜丫
沙咀 教導所
應該判醫院令
無限期醫院令啦
曾自稱「很喜歡搞事亦不怕事」
根本欺善怕惡,唔係搞死人,就係搞老人家
原來條友真係得15
個樣似廿歲多啲

入勞教係咪慘過成人監 (同囚)
要請依啲人食下雞翼,芥蘭同刨冰先得
條友08年出世
佢玩開食屎
俾人屌屎眼呢啲濕濕碎
據了解,其中15歲被捕的姓梁光頭男子,為YouTuber「光頭Bob」,他曾自稱患有自閉症及過度活躍症

鳩吹啦,次次兩人行動兩個都自閉同活躍症呀
不如叫youtube全網封殺佢啦
越來越多劉馬車光頭Bob呢類人
佢鐘意自稱乜都得
冇醫生證明嘅話官唔會理
基本上入硬沙咀
屎都食
有咩做唔出
咁你放心都得
佢真係有白卡
果陣仲放埋上ig俾人睇
佢就算有白卡都係精神病呢啲
過度活躍自閉同精神病兩回事
白卡唔難申請
舊同事有3個女2個都拎緊白卡
因為有少少自閉但都係讀緊正常官校
其實佢唔講我都唔覺
唔簡單
佢上次衰已經攞咗report入埋青山兒童院喇
今次已經係佢白卡聯盟第三次落鑊
咁入硬沙咀
頭一兩次當你真係有病
第三次就證明你借病犯事
入沙咀醫下病啦
你唔覺唔代表難申請
只係白卡涵蓋嘅疾病而家相對普遍咗啫
一樣要過搞一大輪
醫生簽晒紙先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞