香港人不是中國人 反駁中國人所講兩大謬誤

30 回覆
47 Like 3 Dislike
https://www.facebook.com/LadyKylieHK/posts/pfbid02pCvqDEEDY3d1ZUx3BF1vFiUnn3tLs6zWNWzwZwdFkbd77onUc8hpWVhoT8r7rDF4l

//⋯⋯原來那兩位同學堅持說明明香港人就是某國人,為什麼香港人(她)不肯認。

那位香港少女用很弱的聲音很努力地回:「但我不是終國人,香港不是在終國裡面的,香港和終國很不同」。

那哥倫比亞男生便說:「但你說終文,就是終國人啦」

然後那意大利女人又說:「你以前是英國,但在英國管治之前事實是終國的啊」- 大概這類對話。

那個女生似乎很想反駁回去,但我看她經驗太少了,很努力地想說些什麼,但未開口又被另外二人密集炮轟。

我看不過去了,插嘴問:

「那美國人、紐西蘭人、加拿大人、澳洲人說英文,他們是不是都是英國人?南美多國說西班牙文,那你的國家的人都是西班牙人嗎?」

非常健談、聰明的哥倫比亞學生口啞兩秒,說但是實際不一樣不能比較。

在我接下去前,意大利女人說:「但是現在你是某國的地方,因為以前也是某國的。」

我便反問:「但英國管治前的某國跟現在的某國不同啊。如果這像合理,那很多歐洲國家以前也是羅馬帝國的一部份嘛,那今天德國法國英格蘭是否應該回歸意大利呢?」

她啞了。

以上我問這些問題,是否好像十年八年前在我的文章中見過?

以往我寫過無數反駁這些謬論的文章。

原因之一,是以前在香港時跟國際圈子那班朋友聚會時,總有些人(或多是他們的朋友)會在吹水間屈香港人是終國人,說示威無謂、香港人是終國人云云。過去多年,我經常都反駁這些一知半解、信足終國政治宣傳的人,因此我才想通了很多問題,在這些討論時一早有了答案,一拋回去九成九對方都無言以對,轉為作低下的人身攻擊算了。//

全文:https://link.medium.com/u3r1VVdYz8
因為幫她解釋自己是香港人不是某國人而認識的朋友
好簡單
望吓自己本護照上面國籍寫乜
有咩好拗
👍🏾
有D國家接受雙重國籍
有不少30歲以上的人有BNO、亦可以同時有特衰
好簡單
傻閪鬼仔鬼妹講乜跟本唔駛care
身份認同係自己,唔係人地賦予
有啲人拎兩本護照以上點計
中國香港、中國台灣,記得了,不要說錯詞彙
呢啲咁敏感嘅嘢得返移咗民嘅人先可以同你討論
好簡單,你話你性別認同係香港人,佢地唔同意就大聲屌佢老母歧視
其實都好有趣,竟然喺一個左派當道既世界入面,有呢啲西人會認為你用咩語言就決定你係咩人,你個領土屬於咩野,你就係咩人。佢地知唔知自己講緊咩?

巴勒斯坦,原住民問題就瘋狂叫囂,但香港就因為中國政治宣傳講兩句就認為香港係中國一部分。一來證明呢啲所謂既左翼思潮膠化,二來呢個世界絕絕絕大部分人都過份輕視同缺乏中國既歷史。
本護照寫Chinese咪Chinese
寫British咪British
你俾鬼婆指個個鼻話你係Chinese
咁你咪拎本BNO出嚟話你唔係囉
有幾難明呀
唔少亞洲人去到西方國家,總會撞到幾件或唔少呢啲受支那大外宣洗咗腦嘅平民,佢哋乜9亞洲人都9叫Chinese. 我都係用樓主嘅方式,去講解畀西方平民知,香港人唔係支那人,但我會同佢哋澄清返,香港而家的確被支那侵略咗,而且溝入咗超多支那人(我呢度叫佢哋做支港人),同埋我都會同鬼佬平民講,香港人當中其實都有唔少仆街賣國賊,我會講佢哋認為自己係支那人,呢啲仆街比例佔60%或以上,所以搞到而家唔少香港人嚟西方國家避難。
啲鬼佬平民知我係好撚憎支那人,同時我都鄙視走去西方做間諜、統戰同搞9香港人嘅香港藍屍。我會當藍屍係支那人,我會同鬼佬講,呢啲藍屍係支那人,係我嘅敵人。
買高科技嗰時記得同賣家講明自己係中国香港
賣產品出海外記得寫明係Made in Hong Kong, China
元清非中國 唔存在以前乜乜乜乜
咱们都是说普通话的
一個原本o係日本o既日本人移民去英國後
佢可以既係英國又係日本人
呢度日本人明顯唔係國籍
更何況中國政府冇話攞BNO或者移民會衰失中國籍
中國籍就好銅鑼灣書店事件咁係搣唔甩
仲有雖然故事開始係個別人士
但係呢度講香港人係泛指香港民族o既人
唔係單指事件主角
國籍論根本冇反駁任何o野
你去同蘇格蘭人講。
唔洗講咁多,我覺得我係咩人就係咩人,我係咩人唔輪到你決定。
是但啦,就算依家思想仲唔想認,唔哂咁耐,下一代已經🈶思想鋼印,就會變成真正中國人,人人爭做紅旗手!

我係中國人我自豪!
打輸咗、宗主國又唔放你走,你就冇得好講。喺外國我絕對會自稱香港人,但文化上claim 正統華夏人哋反而會更加尊重你,起碼你可以屌柒殘體字同契丹文,可以開高級粵菜餐廳。如果玩港獨,你就會被歸類巴勒斯坦人、庫爾德人之類,人哋會同情你,但係會expect 你係成世做下等人,你有冇窮國人咁捱得?
你而家姐係話習總個女係美國人,而唔係中國人啦?
今晚罰你入水飯房呀
唔好同我講佢已經放棄咗美籍,佢擁有過你就已經當人係美國人,其心可誅
咁佢咪係兩個國家嘅人囉,邊個話佢只可以係一個國家嘅人?
唔好用垃圾中文討論

用英文就會分得清清楚楚

Race vs Ethnicity vs Nationality
有本事咪獨立
獨唔獨立係一件事,自我民族認同係另一件事。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞