有無非車主嘅的士司機可以解釋吓點解你地咁想uber死

8 回覆
5 Like 0 Dislike
Uber(白牌車)喺法律灰色地帶唔係對你地最有利咩?

如果白牌車完全非法, 係無咗依堆車同你地爭生意, 但係車主可以順勢加租
如果合法化, 的士車租一定跌, 但多咗人爭生意, 收入會跌

依家白牌車喺灰色地帶,
車主無得起勢加租, 加得太多你地可能會去揸私家車uber
因為唔係完全合法, 普通人加入uber個(心理)門檻又高啲, 即係數量有限
你地個收入應該好過白牌車犯法/合法
仲要你地有得揸uber taxi

可唔可以解釋吓點解會同uber開戰想佢地死
一陣搞到政府正正式式非法化/合法化白牌車, 你地都未必有著數

利申 花生友, 唔係車主/DC9/uber司機
我覺得的士佬無返過uber,由頭到尾都係車主反
因為車主覺得uber令dc9少收入 搞到佢哋無得加租
[1] 好多炒賣的士牌嘅驚的士牌價下跌

[2] 供滿咗架的士,而家知道咁多年嘅投資可能變廢鐵

呢兩批人係最唔開心
根本好多 uber 司機之前都係租開 dc 嘅
就係啲車主食水深先轉去做 uber
Uber一定無的士咁好搵
但Uber有高自由度
我都覺, 照道理得車主有需要反uber
但係的士佬啲fb page/tg group玩uber玩到好癲
所以先諗係咪有的士佬都想反uber
供車嗰班應該都係有的士牌嗰班人嚟
的士司機根本冇人屌Uber
佢哋都有Uber Taxi 比以前搵多左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞