一個人搬出嚟住洗費大概要幾多?

45 回覆
5 Like 10 Dislike
月入24k
儲蓄100k

房屋類型冇咩所謂 乾淨企理就得 budget 預8-12k
想知其他洗費大概點計
睇下你會唔會自己煮嘢食喎,自己煮同出去食差好多
電費 ~ $300
水費 ~ $30
日常用品 ~ $500

其實都係一開頭買傢私貴 搵人清下屋、洗下冷氣、換鎖膽、買窗簾又一筆,之後日常嘅又唔會話真係使得太多
兩餸飯
最多都係放假先會煮吓 剩係出街食都34千蚊
電費洗費可以預咁低?
試下囉,放工仲要煮要洗真係好攰
不過搬出去就係咁架啦
呢排開始 24/7 開冷氣,我預可能貴返一倍
返工煮飯真係辛鳩苦,又要買餸又要煮
睇吓食乜嘢啦,有時自己煮仲貴,仲要洗碗
仲要洗碗 你話如果係gym撚一次過煮哂一星期就話姐
真,要餐餐都有足夠蛋白質嘅話其實唔平

除非每餐都淨係食雞蛋
一個月開支萬五上下
仲有兩按一上 傢俬電器 五萬差唔多啦
租8000-12000
水電煤 500-700每月大約
寬頻上網 150-200每月大約
傢俬電器 你睇吓業主包唔包埋 唔包就可大可小
飲食 每日早午晚計埋零食 約250每日
交通 你租得都係會近公司?交通費約莫500每月
洗衫 你肯自己洗就會慳好多 出去磅洗每次大約80
佣金按金呢啲就梗數無得慳

其實最主要都係食野方面 你一個人住 自己煮其實仲貴過買飯
一個人自己煮都唔會慳到幾多
其實睇煮咩
碌啲水餃同麵,$1x 成本搞掂
租開放式/套房?
仲睇緊 乾淨企理就得
這就是生活
你必須繼續前進。
2按1上半個佣 ard40k
租樓如果係新樓你會買少好多野
例如雪櫃、煮食爐、洗衣機
傢俱起碼都預30k 舊樓預多10k

水電煤一個月5百蚊
水30/月
電 500/月 (冬天平d夏天貴d 平均數)
寛頻 100/月
日用品 沐浴露 洗頭水 洗手液 廁紙 紙巾200/月
啱啱睇過觀塘啲盤 冇咩啱心水
而家租劏房預最少$6000
水電煤 $600 左右,主要睇你部冷氣食唔食電
寬頻$150左右
一般都未必包太多傢俬,預自己一條友一個細雪櫃+床應該夠用,再加張台同1,2個櫃
食野自己煮會平D,餐餐外賣一個月最少$2500-$3500左右

其他雜費預多$1000
即每月大約$12000 左右支出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞