台灣人都認同嚟香港玩係受氣,深圳服務好過香港

147 回覆
169 Like 32 Dislike
節日價?
條友行文唔似台灣人 username 仲要叫diuleilomo
懷疑篇文係香港人寫 文法語氣都係hk style
真香港人唔會尷尬
i love hk🙏🏻
1980年代深圳人服務仲好

當時佢地直情當香港係 上帝咁拜

港男去到 真係求其搵條女話自己係香港人, 就九成都扑得
講真 我覺得係台灣人聽唔明廣東話先覺得人哋歧視佢啫
聽得明就會知香港啲服務態度係咁上下
有啲仲惡到用粗口開住咪屌鳩個客
咁你唔識搵姐
咁大陸人係抵俾人歧視
分唔到你台灣人啫
香港人都認同喺香港係買氣受
又嚟 嗰個post嘅樓主咪畀人踢爆咗
開完連登post先喺ptt開post
澳門可以僭建多幾間房,又可以改建多2層,而且計建築面積,咪覺得平同大
唔洗,一千頭兩條友,包早晚自助好撚正
其實台灣都係咁
所以話要煽動人有幾難,去一日都可以講到食勻深圳咁就知成單嘢千真萬確
台灣人去鬼到深圳旅遊咩, 死5毛做下功課先吹啦
基本上家陣只要 踩香港+吹捧深圳
都會突然有一班人認同你

然後其他人又羊群心理, 跟住一齊認同你
洗唔洗
年尾去都係600一晚
佢個member名:diuleilomo
探親有特地去新加坡幾次
老實新加坡都係悶,服務亦唔算突出,但最起碼唔差
好多組屋屋村,公道講都係空間一般,但新加坡綠化真心成功,去到市中心舊最高法院,國會,運河一帶係覺得身處先進地區
市中心都保留一大片老巴剎(真係去過會明老巴剎係乜), 其實都係活化成商店區,但起碼有小店空間,名店你要去烏節路而唔係係咪都名店
香港係比一班建制商人搞到神唔似神鬼唔似鬼,依家根本想搞旅遊都冇方向,乜Q都"中心" , 其實大家心裡都知只有一個中心:大隻講中心
香港遺址化,小城化係無得逆轉亦無可避免,無謂浪費時間,有能力各自尋生路啦
其實都唔知有咩特點
係可以了解佢地既歷史同文化既,算係特別既存在其他都係一般般,無咩吸引力
明知新加坡係細過香港,但都市規劃會使你覺得大過香港好多倍
由裕廊落市中心,感覺係好似跨過大片地區,但其實距離同荃灣出九龍市中心差不多
新加坡位置其實都幾似香港,係轉運中心,本身係真係冇乜獨特歷史文化
好多係人造景點好似Botanic Garden,賭場
但新加坡係冇中國"政治正確",英殖建築好似舊郵政總局,舊大橋(魚尾獅附近)大大方方保留甚至列為重點,Raffle Hotel(地位類似香港半島,英殖時期已存在老牌)都係
同埋新加坡真係唔係華人獨大,李光耀專制不在話下但的確係做到平等對待三大族,國歌都係馬來文,巫人搞中東金融先天已經贏香港
李光耀的確係當sim city咁搞,但以一個起步時四百萬人大部份人貧窮線下到今日,不能不講係成就,佢地好清楚新加坡旅遊唔可能係第一大甚至第二大產業
香港依家係被搞到唔似人唔似鬼,上到高官都但求即食,其實冇人知香港可以點轉,亦都費事理
人口政策,樓價係百業之本,香港呢兩樣已經失晒控,亦睇唔到有機會走出去
真係走出,上次03年沙士後就已經做左野啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞