民建聯林琳:駐外經貿辦應該「一雞幾味」做義工推廣公務員形象

107 回覆
6 Like 125 Dislike

立法會公務員及資助機構員工事務委員會今天(20日)開會,討論說好公務員好故事。民建聯立法會議員林琳關注特區政府駐外經貿辦人員,會否參與義工服務說好香港公務員故事,「我哋應該一雞幾味,唔應該淨係一個Purpose(目的)」。

公務員事務局局長楊何蓓茵表示,駐外經貿辦人員忙於推廣香港工作,「好多時星期六日都要做,我都唔知佢哋有冇做義工服務……例如柏林經貿辦,佢唔淨係做柏林,可能會輻射比較大嘅地方」,但強調說好公務員故事是經貿辦人員的使命。

林琳:經貿辦應該一雞幾味 做義工推廣公務員形象

剛完成東盟三國外訪回港的林琳說,駐外經貿辦人員若果能夠說好香港公務員故事,會帶來有正面效果,關注會否於當地做義工服務,令到香港形象更好,「我成日都覺得既然花資源、時間去做一啲東西,我哋應該一雞幾味,唔應該淨係一個Purpose(目的)」,認為於海外做義工推廣公務員形象也必不可少。

楊何蓓茵:經貿辦比較忙 工作涵蓋比較大的地方

楊何蓓茵回應說,經貿辦或內地辦事處人員數目比較少,很多時忙於推廣香港工作,「都唔淨係周一至五做,好多時星期六日都要做,我都唔知佢哋有冇做義工服務」。她舉例柏林經貿辦,都不只負責柏林或者德國,「可能會輻射比較大嘅地方,好多時要飛去唔同地方,但同事無論係以官方身份,或者個人身份」,相信經貿辦人員會落力於外地說好香港故事、說好香港公務員故事,達到其使命。
又要D同事去做雞
做雞?
男特女雞
忙住去移民左既香港人門口倒水
佢唔淨係做柏林,可能會輻射比較大嘅地方

佢噏乜鳩
條溝會唔會影響主席既判斷力架
家陣做議員可以show 波罅
研究緊核 所以無時間做義工
做開雞,講句嘢真係唔同啲
倒水入屋 要入去人地屋企維修
跟住successful? shit hopes this time works
搵個band 3仔做英國倫敦市警司 但掉走張委任證 電話攝底褲
大波議員又show條事業線
做埋同經貿無關嘅野jm9
即係係外國強行組織關愛隊?
班AO手袋黨冇得開心
朱罅
其實好神奇
大家之前AGREE 經貿辦係做一樣野
依家自己私底下做其他野, 仲要係犯法, 出左事就屌人地亂拉
依家仲自己當冇件事開會傾
仲唔夠「一雞幾味」?戰狼口交部、間諜都做埋喎
「一雞幾味」
啲雞講嘢三句不離本行
對波大到癲
岩呀
做埋海外特工據點,成個機構文武兼備
義工定特工呀
大波議員又show條事業線
對波大到癲

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞