的士都有電子咪錶,每程車資都有記錄,稅局咁耐做咗乜嘢

14 回覆
15 Like 1 Dislike
就好似營運一間公司咁,公司收入要報利得稅,聘請員工嘅支出,就轉嫁畀員工去報薪俸稅。
電子咪錶嘅收入記錄,就由車行車主去承擔,唔想負責嘅就轉嫁畀租車司機,很公平。
有電子記錄幫助,稅局其實可以堵塞瞞稅漏洞。
連登仔乜突然又咁替香港政府著想,擔心少咗稅收
根本就幼稚到極
魚蛋論
不過dc9係抵死既
敵人嘅敵人
dc9仆街所以uber好好
即係tvb係仆街所以viutv好黃好好睇
犯法就係犯法
見疑即報有乜唔啱?
政府做野要你教?
你乜水呀?
網約同Call的士都唔洗開錶,已經有漏洞啦
個咪錶撳個掣就 del 晒當日既記錄啦
網約有記錄

Call 的士都會開錶
點都會有記錄
其實好多退休公務員走去揸的士過日晨。
可能政府唔想搞到佢地掛。
的士牌價幾百萬,過戶交稅只係交1000蚊。
點解政府要保佢地
收資產增值稅同或者跟樓價3% 好過
你唔好on9
公共交通工具係public affairs 如果唔係 加價就唔洗要政府批准啦
既然係公共事務就有責任受監管
巴士MTR全部都有數字要交俾政府睇 亦係基於呢D數字 政府去衡量佢加唔加價
dc9而家係講黎講去都淨係up得出市面上有幾多架的士/幾多的士牌 然後就話自己搵食艱難
但乘客數字/流動/長短途數據/過海數字 呢D全部都無
就係靠班dc9自己求其9up個數據上去就話要加價
電子咪錶其實重有很多潛在嘅功能,政府部門應該又要做啲嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞