AI唔會替代藍領係一個偽命題

6 回覆
2 Like 0 Dislike
第一樣野 AI唔會令所有人失業
工業革命係一個奇點 到而家AI既突破變成另一個奇點
如果我地將時間放到我地80 90 00後生呢輩既餘生(而唔係拖長到上百年既時間)會有好多新既工作會應運而生
我舉幾個例子
機械人維修員 (唔止係技工,而係醫機械人既醫生)
機械人協作員(人同機械人點樣合作完成一個task)
指揮同管理一個機械人fleet既人類manager
管理機械人做成既社會問題而出現既警察部門
新既compliance 人員 要政府信任既人類
新式明星所帶來既所有工作機會(類似初音唔再係投影,而係有實體)

藍領機械人今時今日差兩樣野
一個係生產成本降唔落黎導致人工平過機械(例如Boston dynamics好top但無辦法普及&商用化功能)
二係算力太貴未跟得上 而家Open AI同Nvidia都全力搞晶片研發 代表黎緊5-10年算力暴增同成本暴降既大時代要來臨

算力上左去 AI唔再局限係知識工作(Chatgpt)而係大型行為模型都變得可行 3年內機械人就可以透過指令精確模仿人類行為

唔講太遠既野,全自動化渣車已經技術上完全實現左,Tesla今年8月開始出無人的士服務,美國三藩市已經有無人的士,大陸亦已經係好幾個城市試驗成功,深圳的士牌係滴滴同AI兩樣圍攻之下由過百萬跌到幾萬一個

三年內,無人的士一定係全中國普及,如果香港十年內開綠燈,無人的士、Uber同的士佬三足鼎立既局面幾個月內就出現,結果的士佬被淘汰變成時代吹響既號角
其實發明咗汽車之後,啲馬何去何從有乜咁重要,我意思係咪連討論價值都無?
香港10年內
都唔會普及倒無人駕駛
DC9仲有幾年捱
香港法律同保險比較複雜
唔會搶住做第一個
講真而家Google係五級無人駕駛入面排第四級,Tesla最新既Autopilot似乎都係第四級(舊年先係第二級,出親事都係2-3級既公司)
如果黎緊上到第五級(等如仲安全過司機渣車)香港應該會積極考慮開綠燈
用腦諗嘢嘅中低層文職工就AI做,藍領工咪留返比人類做囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞