中年失業其實可唔可怕

18 回覆
5 Like 2 Dislike
如果4x歲 高不成低不就 比人雞左
想向上搵工 C乜O乜O高層位就得咁多 又輪唔到你
搵返同一個位置 又長江後浪推前浪 寧願請個後生既 人工平啲仲可以慢慢train
向下搵工又比人覺得你玩野 分分鐘in你果個仲冇你咁有經驗 又覺得你paycut騎牛搵馬 做唔長

唯一一個辦法就係4x歲都不斷增值自己996做老闆隻狗

係咪我太悲觀 睇唔到中年失業既好處?
正正經經做下保安咪算
保安人工高唔使做,爽到
如果你搵開十萬 層樓未供斷都幾驚
如果你搵開萬幾兩萬就好少少 起碼仲有機會轉行搵返差唔多人工
係屋企買美股買crypto 賭波賭馬仲好
On9先再打工
40歲仲萬幾兩萬攞老綜好過啦 學咩人返工
唔可怕,我35歲,無業左年半
港大經濟畢業, ACCA, CIMA會計師, 五十幾歲被外資工廠栽員, 失業、 做part time 會計, 最終入稅局做稅局的助理稅務主任, 起吓釘, 更新電腦資料, 每兩分鐘更新一隻, 起薪一萬五, 現在一萬八, 每天對自己說少壯不努力、 老來要乞食. 人家說有咁耐風流、 有咁耐折墮, 自問從來沒風流, 為何如此仆街, 可能是上天對我的試鍊, 完善下我性格
我畢業後便加入稅務局做Assistant Assessor, 較現職級高兩級, 考了會計師牌, 由於九七問題, 母親要求移民, 我不移, 她移不了, 離港三年, 回來做commercial accounting, 做了三年便被美資公司調回大陸長駐中國做工廠財務總監, 做開荒牛、 教識本地人就無師傅.. 不停loop, 搞shared service centre, 外資對華人無感情, 到52 歲被栽, 回港找會計, 無人請, 救完火就bye. 有開工無收工, 雖然有幾百萬, 但怕坐食山崩, 想到政府是不歧視僱主, 便厚着面皮從入稅局, Assistant Assessor 就無得做, 因這是培養位, 祇有助理稅務主任位, 手板眼見功夫但量多, 五十幾歲手腳慢, 過了試用期, 以我為鑑, 千萬別重蹈履轍
層樓有幾多人四十歲可以供斷

但賣車賣股票應該有筆錢頂到一排,揸住的士先應該唔會死

搵開萬幾兩萬果啲基本上可以工接工

呢個世界一定有路嘅
驚撚到仆街
雖然有積蓄可以頂到半年
但你都會慌
想炒股都驚輸
想創業又冇諗頭
日子又一日一日咁過,時間過得勁快
睇住啲積蓄一個月少過一個月
你都咪話唔驚
去到呢個歲數大多人冇咗份工都會做生意
做得到40歲都夠退休
呢個歲數會面對呢個煩惱應該搵緊十皮八皮一個月 0生意經驗一黎就要搵返同樣個數維持返個生活水平壓力會唔會大到仆街 一失足就可以墮樓
中年不惑
唔會咁急進既
佛系做生意機會更大
話唔定保安都唔收,反正00後都躺哂平拎哂啲位
我未來
你詳見#6
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞