香港人玩車比以前單一咗好多

18 回覆
1 Like 8 Dislike
過往除咗常見英意法德牌子
美國牌子車例如Cadillac,意大利FIAT,西班牙SEAT,澳洲Holden都有人玩
今時今日資訊發達,搵零件更多門路更方便,但近十零年得返大路牌子,冷門車銷聲匿跡
如果買seat, skoda 呢啲,係咪要係英國入右軚番黎?
是咩限制左想像?是窮吖
代理在商言商
alfa都係上年先有代理做返
我都唔知佢捱到幾耐
啲垃圾車房成日話歐洲車易壞冇得整
都係錢嘅問題
但係水貨出牌愈嚟愈難呢
仲有濕鳩海關評稅估價愈嚟愈唔理你自己嘅買入價
都唔只香港,全世界都係咁
你望下最好賣既係咩車款?
係SUV
市場需求係一部行得走得,慳油好養,唔洗太大負擔,車到屋企人載到行李既工具,而唔係一部拎嚟玩既玩具

連歐洲呢啲hothatch發源地都好似唔再需要hothatch咁你就知根本唔只香港人對車既需求越嚟越單一,係全世界都一樣
搵零件易左都要車房仔肯搵/車主有整車知識先得架
起碼要識/肯搵parts number
日本相反,佢哋反而要細車仔,K-car啱晒
好似係因為日本要有車位先可以買車?而k car就豁免咗呢個條件?
SUV慳油? 無撚野呀
好似係因為日本車受環保條例影響,K-car排量少又慳油啲
K car係日本人揸先會慳油
講得出kcar慳油都知你on9
玩條毛
揸部日本車又勾
歐洲車又唔好玩
咪揸Teslun 窮養囉
因為大家係要部聽話嘅工具唔係拎嚟玩
改一改就勾 點玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞