家駒墓被毀│四川粉絲心痛偶像長眠之地被搗毀 淚灑當場

156 回覆
318 Like 23 Dislike

香港無數人的偶像、已故歌手黃家駒,在將軍澳華人永遠墳場長眠之地遭人瘋狂破壞,猶如被第二次殺害,千里迢迢從四川來朝聖的內地粉絲蘇小姐,看見偶像墳頭蓋上白布曾遭搗毀,不禁痛哭,泣不成聲。
家駒墳頭被破壞後已蓋上白布,正等候維修,家駒胞弟家強因不在港,聞訊後已安排助手劉先生到場了解損毀程度。歌迷蘇小姐今天專誠持花來拜祭家駒,得知偶像墳頭遭人破壞,一度激動得跪地大哭。

她哭說:「專誠從四川來看他,我到的時候已經是這樣」,她稱喜歡家駒多年,時時念着找機會來看他,沒想起第一次來港,他的墳頭遭到破壞,感到很傷心。

另一歌迷區先生表示,小學五年級起已喜歡家駒:「全部歌都喜歡」,今天專誠從葵芳過來拜祭偶像,第一次來看家駒,竟遇上墳墓被人肆意破壞:「唔開心,有啲想喊」,他認為一定要譴責事件。

此外,網民亦齊聲譴責破壞行為:「不尊重先人,不會有善終」、「人神共憤」、「睇唔落去!心痛!」、「你可以唔鐘意家駒,但你唔可以攪佢個墓碑 好想睇佢個下場」。
其實幾慘,第一次落黎就撞正呢單野
不過個喊樣又幾好笑
我反而想知大陸D人睇到香港D墓咁嘅樣有咩感覺
佢哋亂咁葬成個山頭都係
死老豆都無咁傷心
獻花
霞姨~
個白卡仔係仆街架喇
但個個都咁橋,咁多年都唔黎
一黎就撞正俾人破壞
收皮啦四川粉絲
點解啲大陸妹咁鍾意戴埋啲老套眼鏡
光頭Bob又做返件好事,撚鳩班大陸人
佢喊唔係因為心痛個墓俾人破壞
而係心痛洗咁多錢嚟到香港,同個墓映唔到相打唔到卡上小紅書
佢地打唔到卡,咪喊屎喊忽開Live囉
為左佢地所謂嘅流量,咩都做得出
呢兩條垃圾大撚鑊,嚴重傷害中国人民感情
博上位都唔係咁架
傷心酸辣粉
淘寶貨係咁上下啦
呢隻野唔知叫乜 係深圳商場見過
係咪佢邪住
點解張相影落似90年代新聞片?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞