「慳家消費觀」 大家買野過左幾多錢 就會考慮好耐?

36 回覆
6 Like 12 Dislike
屌奶星 發現自己買野 單價過左$500
就要諗好撚耐 又要去Google 用家反饋 又去睇下邊到可以平d 先買

試過有間鋪有9折現貨 自己搭車出去買
計返車錢 其實只係平幾十蚊

最緊買隻滑鼠
只係講緊800幾蚊
所佔一日糧都冇 但Google左成兩星期
但買屋企野就相反
例如洗衣機
就會一日出去睇 即日買 唔想行多次
事後發現 通常都買貴左

但屋企趕住用 都唔會慢慢簡

到買自己野真係考慮好耐
講緊尿袋都會上lihkg 追返兩個post先去買
(但連登仔睇個d 通常冇鋪頭賣 要上網買)
加 $ 2
認真post啦

$500樓下 真係是撚但
成日出去同人聚會 比左500 但都唔記得自己食過咩

但一過左$500 要做攻略咁買野
要諗 咪即係你搵唔夠多囉 慳咩家
有時唔關價錢事
買nba波衫 $1000 我都唔覺貴
買古董聖經 / 基督教書 我每個月幾千咁買

但凍音加$2 , 我真心會諗下
其實睇買咩
我電腦砌4090都唔覺得肉痛,買驚都係見到想要就買
食野開心好食都無咩所謂
但係1件衫>2舊水(t shirt)我就覺得肉痛
就係搵得唔多 咪要慳家
買古董聖經 / 基督教書 我每個月幾千咁買

咁貴..
長期入不敷支時
咁呢個係我專業範疇要用
無得用一般諗法去計

正如歌手支私家咪都十幾萬la
我唔係覺得買超過500 就肉痛

係覺得超過500後就要認真考慮同Google下

4090個d我都會買 但睇好耐
姐係上YouTube 睇下d比較
再去lihkg 睇下d連登仔 點買法

= 好難做到 當我想買4090 就即場去腦場行一圈即場買
我同你差唔多
只係我對某D野係>100蚊我都唔想買(衫褲etc)
但想要既野做哂research就對價錢唔sensitive
啲濕碎嘢會計但有稍微鐘意少少嘅嘢就會諗都唔諗
買貴過500就會睇好耐
反而股票成日幾千幾千咁輸
有次同朋友 本身約出來食飯
等齊人個陣 周圍行下 去左Apple store
最後出返門口佢買左部Macbook pro
買電子產品,同啲會用好耐嘅嘢例如鞋背囊
有時唔係價錢貴唔貴,係怕買柒左
隻滑鼠 我Google左2星期

睇曬成個YouTube d 片
d資料就來識背先去買

事後諗返 用既時間 去時薪計個800蚊 好唔值
mouse求其用幾十蚊嗰啲算
咁如果我想買幾十蚊 頂住先 就唔會諗
直接去附近電腦鋪 睇一間 即場買
我都發覺人越大越孤寒
食餐飯$100-150,覺得好撚貴,賺錢都儲黎做定期或去旅行。
食飯過100蚊都要諗
因為香港d金錢價值好極端

普通人30歲儲100萬 算係屌打全球
但香港叫做合格
買遊戲閃卡多過10萬羊先會左諗右諗
覺得自己真係好敗家
真咩?
戶口有100萬都仍然覺得自己好窮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞