沙頭角美食最終回 鄧炳強介紹幾近失傳炸油糍 連聲讚「非常正」發揮幽默本色:「老婆要健康,食老婆餅都要食健康嘅」

77 回覆
8 Like 99 Dislike

自沙頭角第二期開放計劃展開以來,已經吸引不少市民前往參觀及「打卡」。保安局局長鄧炳強今日(19日)在社交平台發布影片,介紹沙頭角十大美食最終回---餐牌沒有的美食。
鄧炳強在影片中發揮幽默本色說:「老婆要健康,食老婆餅都要食健康嘅」,以一口氣連續用了多個形容詞「迷你、Q版、健康、少糖,特別正嘅」,來介紹沙頭角老婆餅。大啖試食後更大讚:「果然皮又脆,餡又煙韌,再配埋自家製沙冰,真係一絕。」無論夏天冬天飲都是透心涼。

說到最終回,當然不簡單,鄧炳強還介紹了差不多失傳了的美食,那就是炸油糍,形容:足料蘿蔔絲,再加上蝦米,及特製粉漿,就可以炸出漂亮的炸油糍,有點似食蘿蔔糕,但就炸脆了,是更重蘿蔔香味的蘿蔔糕。他即時試食後連聲讚:「非常正,非常好味道,兒時回憶完全返晒嚟」。

手足係倫敦被迫害,自己就去食好西
post還post 唔好post佢啲牙唔該
美食局局長
炸油糍元朗,大埔都食過

唔知有咩咁特別
佢提都唔敢提 日日話人哋做間諜 乜證據都冇
倫敦單嘢就被人捉正做間諜 斷正唔敢駁住
間諜手足等緊強強你營救
叫人衝自己鬆
之前又咩黑社會又咩霸權。屌你老母而家啲𡃁斷正,自己仲走去飲飲食食一句鳩噏都無。
丸蛇你condom硬架喇。不如爆大鑊算啦。
鄧炳強在影片中發揮幽默本色說:「老婆要健康,食老婆餅都要食健康嘅」

咁樣叫幽默?

係咪有少少侮辱咗「幽默」呢個字?
連美食KOL撈埋
強哥係掂既
#三個間諜已成condom
佢笠水咁耐,都唔肯講2句支持說話
沙頭角局長
點解成日都要宣傳沙頭角?
有咩kpi
食緊人血油糍
個自家製沙冰 又膠筒 又膠杯
唔講兩聲?
葵芳咪有囉
融入大灣區一小時生活圈, 大灣區 cbd
保安局局長做旅發局工作
文體局局長做國安公署工作
特首就做創科局局長工作
經貿辦就做警務署工作

屌d職位亂鳩咁嚟
唔回應英國單嘢,關你事喎
倫敦單野局長唔洗跟?
直接搬去住啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞