有無人養寵物有用空氣淨化機?

56 回覆
2 Like 1 Dislike
呢部價錢都貼近ag300,不過大牌子應該都穩陣嘅
但好似新出無乜feedback搵到
我估最尾可能都係揀ag300,同pt65 compare完雖然貴D,但D feedback都似正面D

用左luftrum bc600 3個月到,柯完屎都好快冇味
睇過d spec 用料好似係多d
起碼 活性碳厚好多,吸味好d
我都係
pt65同ag300都用過

pt65會吸到好多浮毛
但事實上地板都仲係會有勁多毛
唔知係咪心理作用令啲主子覺得部嘢好有用
你預只可以減少5-10%浮毛
空氣淨化效果普通

ag300用完空氣係好明顯變好左
基本上唔會吸到浮毛
但濾網好撚貴一塊要成千蚊
我用一年唔夠壞撚左著唔到機
保養既話麻撚煩要自己拎去維修中心
最後掉左
Pt65
5貓路過,用緊2部
個人認為買部勁嘢吸一個位,不如買2部平嘢分開吸
但pt65 同 ag300個價位差好遠
PT65嘈唔嘈?
好似幾有用
過濾網都幾貴,買部新機都冇咁貴
有冇人用過宜家果d
你平時幾度開幾耐? 我屋好多浮毛但佢好似吸唔到咁
因為我都係養狗先,所以我諗除味同空氣淨化好似有急切性d,但見Ching 你話pt65空氣淨化麻麻,又要再諗下邊部好d
真係,學樓上話齋,買兩部吸兩個位好似仲抵玩
三部都黎緊
最大檔好撚嘈
但訓教會教返細所以無咩特別
其實我都係3部
2部aeromax大檔吸毛
1部philips24小時過瀘
如果唔係咁,換毛季屋企應該成層雪
想搵款靜啲可以長開
養SF兩隻短毛貓
每日吸塵兩三次 勤梳毛
都仲係好多浮毛
風扇好快污糟
你見佢2千唔使就知啦
一餅hepa加一塊竹炭綿,淨味能力好低
老實講當佢係吸毛機個觀感就fit晒
搭單問 屋企養緊六隻八哥 呢排轉季換毛甩到傻
巴打們有咩推介
想用空氣清新機除味
我既經驗係空氣清新機真係無乜用
最主要既作用係過濾空氣微粒,唔包浮毛
想除味沖涼沖密啲比較實際
較低檔細聲過冷氣
其實佢個設計我覺得係主力吸地面2呎左右嘅毛
因為佢係比較少有有向下嘅吸氣位
即係本身已經喺地下,然後人行過揚起嘅毛,佢係吸得好好
反而巿面好多淨化機個吸氣位都係左右或前後,就做唔到吸地面嘅效果

所以如果你想吸浮毛就唔好諗佢
但其實養貓狗一定有浮毛同重到痴地嘅毛
所以我覺得pt65加其他牌子吸浮毛先係perfect combo
我見你話用兩三部先夠
咁不如我勤啲吸塵清潔算
其實係
啲味係嚟自啲毛同塵
啲毛塵痴左喺瀘網其實仍然一路放緊味出嚟
除非你做到日日清毛啦
所以panasonic最新嗰部自動清瀘網功能可能啱巴打
啲西貓24小時咁甩自己吸塵搞唔掂啦
我3部再加吸塵機械人,先令到自己可以鼻敏感都無發
唔可以用吸塵機械人
隻貓有時會嘔
宜家一日吸塵兩三次
一兩星期全屋清潔一次
攰到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞