卓孝業:我都有做反駁隊,因為確實有啲人「立壞心腸」

20 回覆
1 Like 25 Dislike

【有線新聞】保安局副局長卓孝業在本台節目「家國天下」表示,維護國家安全的相關法例生效後,政府會做好海外推廣的工作,但同時也有責任澄清和反駁不實的信息。

卓孝業:「因為確實有些人立壞心腸,我經常覺得我不是有很大壓力,要向人家做解說和說服因為要去包裝、要去解說、要說服,通常那些都不是真實的。所以我覺得最重要是坦誠點,如果有人覺得我們在某方面有問題,先聆聽,因為有可能他是基於不全面的信息,如果是的話便跟他解釋。至於你提及的反駁,我當時也有做反駁隊的工作,我覺得這是必須的,因為確實有些人立壞心腸。」
夠唔夠膽反駁英國國安法單野?
點睇舊伙伴袁蛇落網
ETO單野點拆
駁唔到
其實用得「反駁隊」 呢個名就已經露晒底啦,反駁嘅前題就係我方嘅睇法必然啱晒而要去糾正其它唔認同嘅人嘅「錯誤觀念」,喺咁嘅前設下走去推銷政策聽嚟都晒鳩氣啦。
佢哋都冇權拆㗎喇
係咪有份攻擊城寨
逼害我哋嘅國父世良
因為佢地自知歪理好難去同人辨論嘛,反駁純粹為反而反,未冇呢個問題囉。
外交部未比稿
唔識反駁?
有無同餅強講想做副隊長
得啦得啦你班權貴最有佛心、良心
直頭個個收人工做善事
賊喊捉賊
拆唔到
轉移緊視線
依家spin去間諜捉貪汚
丸蛇單嘢斷到咁正梗係冷處理就算啦
「政府會做好海外推廣的工作」

講好經貿辦做間諜嘅故事
又關姐姐事啦
點冷處理?全世界都見到你日日講「外國勢力」「國安」「香港故事」

依家老百姓就係想睇一次標準愛國示範,有效反駁證明我方正義。

熄哂 坐哂係度 冇得唔解講其他
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞