運輸局長林世雄:現時的士司機的平均月入約1.7萬元至2萬元

144 回覆
3 Like 226 Dislike

的士7·14起加價 林世雄:已平衡業界營運狀況及市民接受能力

的士將於今年7月14日起加價。運輸及物流局局長林世雄今日(18日)於電台節目表示,現時的士司機的平均月入約1.7萬元至2萬元,部分的士司機收入較2019年更差,認為長遠會影響的士行業的發展,在計及保險費等營運成本的加幅後,決定批准的士加價,有關決定已平衡的士的營運狀況及市民的接受能力。

林世雄表示,明白有市民在乘搭的士時有不愉快經驗,包括拒載等,認為只是有一小撮害群之馬,希望通過成立的士車隊,改變現有文化,提高的士業界的服務質素。他表示,的士車隊牌照將於本月底截止申請,計劃發出5個或以下的牌照,最快本年年中批出牌照,並在一年內開始運作。
都幾撚仆街
逃稅逃到咁
政府都唔帶頭做野
我地中國點發展啊?
冇理由㗎 有人賺兩千蚊日喎
政府認同佢地係低收入
仲點會查
唔洗交稅點解會知佢地搵幾多
每年庫房收入少咗其中一個原因就係因為班的士狗逃稅
搵得咁少錢
好心連登仔就睇諒下的士業界
的士人工點會高,人工一高,車主又加租。
2皮野唔駛交稅? 強制一律當2皮稅基
yourube好多的士佬1更賺2500-3500喎,計返每月26日,65k - 91k之間,全部唔交稅
聽到個數笑咗,大把無供出嚟
見到的士泊路邊就可以報警投訴
唔係錶位就可以抄牌
的士站冇司機都可以抄
可以打去999或者附近警署
記得唔好虛報 見到先好報
唔好1823 唔係即時跟進
違例泊車抄牌係要即時 冇得後補
電子報案中心都得:
https://www1.erc.police.gov.hk/cmiserc/EGIS-HK-Web_NEW_UI/ereport_details;jsessionid=7KAC5qzVGi44FobZZeLx-Ve5m27oR4KXv8tM5veG.node2?report=ILGL_PARK&fontSize=100&vTimeoutReminder=3300000&vTimeoutVal=3600000&vTimeoutReminderVal=300000
唔洗成本?
之前成日聽人講話揾到三四皮一個月喎
平均都有可能嘅
因為uber唔計 call車唔計
仲有啲人可能一個月剩係揸幾日
聽講DC9銀行借貸唔洗俾證明都當3萬蚊收入,即係銀行都唔信佢哋2萬
有無報稅先
仲有高薪現金 裝修 / 地盤佬
全職點止咁少
傻仔 係報左税果部分only
政府點統計呢?

絕大部分係現金交易 就算係用電子支付 都未必計到啦
你又知?都唔洗報稅
其實基本上。做生意嘅,都報到冇錢賺
強制電子支付
有數據就位位交4千稅啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞