咁樣算唔算詐騙

7 回覆
0 Like 0 Dislike
話說小弟去台灣旅行,飛前就買咗張中國聯通上網卡
寫住內地、澳門及台灣5日上網卡
但到步後張卡就無反應
張卡又未到期
跟哂張卡上面寫既所有方法都唔得
之後搵客服,個客服話跟據嗰張sim卡號碼只限內地同澳門5日通話上網
跟住我話張卡既包裝寫有包括台灣架喎
之後個客服話以sim卡號碼實際為準,話我個號碼只限內地同澳門
我:
咁啫係欺騙消費者啦?明明張卡就有寫台灣上網,到步就話唔包台灣,搞到又要再買過張卡!
大家諗住去台灣旅行買上網卡既話就考慮清楚先好買喇!
去繁支已經on9

仲要用聯通真係冇人會幫你
點解唔到步後直接機場買
問佢係唔係搞台獨
台灣不是中国一部分嗎
無記錯呢隻卡係網站買個陣都會標明台灣係用唔到,唔關張卡事,係台灣個邊禁止儲值卡漫遊,台灣用唔到已經舊年開始既事

今次台灣中華電信停止香港儲值卡漫遊,應該跟當地詐騙案有關。根據台媒「風傳媒」七月的一篇報導,台灣負責電訊規管的 NCC,直指香港出售的漫遊數據卡,是導致台灣詐騙案上升原因,並要求台灣電訊業者:「關閉「香港聯通」的「台灣旅遊卡」漫遊服務,其他香港電訊業者販售之無實名制預付卡,如果發生類似詐騙情況,也會要求電信業者關閉漫遊功能。」台灣現時不論當地上台,或是買儲值卡都要實名。但香港實名制,只是針對本地數據卡,若儲值卡香港用不到,是不用實名的,加上香港數據漫遊收費平宜,騙徒用香港出售的儲值卡,在台灣本土行騙,對台灣來說變成一個好大的保安漏洞。

但因為呢張卡仲用緊舊時既包裝,就算寫左台灣,係台灣都係唔會用到,通常你上網買個陣網頁都會寫左台灣係用唔到
未聽過人買定電話卡去
直接用birdie/clubsim咪算囉
做埋d on9野自己申請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞