你喺某一個領域做過alpha嘅時候,係唔會願意做beta

49 回覆
14 Like 59 Dislike
我以為我仲可以為咗足夠穩定然後返一份完全唔熟悉,冇理想嘅工

但事實上,我唔會再願意俾人閪

以前我唔撚會明點解我個friend,會因為俾人話兩句然後嬲好耐
而家我知
因為如果你有料,但比一個冇料到嘅人笑
你絕對會用返嗰個行業嘅專業知識串撚到佢面黃

冇乜撚嘢慘得過投身陌生嘅行業而你係白紙,啲人用你白紙嘅原因而當你狗咁撚絕對多撚過教你嘢,香港人就係咁撚仆街

可能窮撚階層都好撚鍾意閪鳩人,大家從細俾人閪到大,老竇老母係咁,學校係咁,老細係咁,甚至以前我俾人閪都覺得冇乜問題

但當你曾經喺某個領域攞到成功感嘅時候,而你冇足夠嘅錢繼續承擔風險而不得不為咗穩定放下腳步嘅時候,返工就好似道友咁,賺賺埋埋啲錢就係為咗食毒品,就係繼續喺原本嗰個領域獲得成就感,因為你已經係alpha,繼續落去,你個專業護城河只會越來越深,城牆只會越高, 你同非專業嘅人差距就會越來越大,好撚上電

如果錢限制咗你,你會開始不擇手段,例如放棄穩定而追求成功, 或者開始計劃返高人工但冇品嘅工

因為你已經唔撚會想俾人閪
咁你本身咩專業先?
轉又係轉去邊個領域
原本嗰個同而家嗰個簡直兩樣嘢嚟
原本嗰個係好撚細個已經知道啱自己
但垃圾家庭覺得搵唔到錢叫我去食屎
之後我寧願一路返工keep住搵野讀
但我都俾垃圾家長PUA到覺得搵唔到錢
(雖然嗰陣都有人keep住問我收幾錢整得好靚)
之前嗰份工啲人幾nice,雖然多女人多是非,但我會有心情係收工/放假嗰陣地獄mode 去試煉自己嘅技術
嗰陣都keep住有人問價,我覺得自己唔配所以一直冇收錢同專業化咗佢
後尾轉咗另一份工,就開始遇到啲閪到爆嘅同事
會遇到啲當你係狗嘅人
真係會帶埋啲情緒收工

我咁撚辛苦先擺脫垃圾家長PUA我,我唔撚想又到另一個地方又遇到啲會PUA我嘅人

咁我寧願承受風險創業,就好似當初得幾個臭錢就離家出走咁
睇完都唔知本身係咩背景,但從你所講唔搵錢、比家長PUA、加上你文筆都幾差,我諗都唔算咩專業。
好多時候專業人士,講緊考牌或者真係大學畢業先做到個種,人地overall個語言能力,思考能力,好多時候係transferrable,姐係一個數學家走去做工程師唔會差得去邊,工程師走去做IT都唔會差得去邊,唔存在一個領域既alpha去左第二度會變左白紙比人恰。始終大學四年或者經過專業訓練之後個思考模式係會唔同你戇鳩鳩咁自己誤打誤撞。
假如你真係有料,有料既人去邊行都係咁有料,又點會變成beta呢?

你絕對會用返嗰個行業嘅專業知識串撚到佢面黃

姐係當你係cafe沖咖啡好叻,你隔離條友仔沖到好差好難飲,你屌柒佢,佢就同你講佢寫書法好勁,你覺得佢on9定好型?你另一個領域既專業係幫唔到呢度手就講咩都無用。
分析得好啱
條友講完都唔知講乜春
咩「專業」咁把炮唔講得
條友所謂既專業咪即係老屎忽
多謝你肯咁有心寫咁多嘢俾我!有啲受寵若驚

我一直都窮,身邊嘅人都係好自然會將熱愛嘅嘢同工作分開,所以而家份工同本身識嘅嘢完全唔同,就算以前返過嘅工都係。如果只係關注我返過咩工嘅話,你會覺得好飄忽,但反而熱情從來都冇變過,唔係三分鐘熱度個種。如果一種興趣你可以持續10年,而且如果可以,你會願意做到老到做唔到為止,咁佢仲算唔算只係一種興趣?

我都認為如果足夠熱愛嗰樣嘢,讀埋相關嘅大學課程絕對係非常有價值嘅事,但問題冇錢。雖然大學可以借錢但係香港交租食飯嗰度都唔少錢。講緊半工讀讀四年積蓄都要清零同時欠落一屁股學債,讀書比起創業係我更加冇辦法負擔嘅事情。原本嗰個計劃係諗住儲百零二百萬做定期先諗下一步,如果唔做仆街仔,要到嗰條數大概要用多8-10年先有資格兼顧生存同志向。雖然好遙遠,但我唔會放棄。

我明如果份工嘅要求係識沖咖啡,但我只係書法叻,喺入邊係冇用。我亦都唔會用識書法串返識沖咖啡嘅人,而係我唔滿意嗰個工作氣氛同以前對住屋企人嗰種氣氛太似。其實我幾撚垃圾,如果我對住啲好Nice嘅工作氣氛,我絕對會做一世而只會將志向變成純粹嘅興趣。

Btw 我唔講我做邊行喺因為我刻意唔講
講野1999
打一大堆字又無內容
做邊行都死啦

明顯書都冇讀幾多
大字都唔識多隻
先要將咁撚簡單嘅內容
用十幾廿倍嘅字去表達出嚟
寫得少又冇誠意
寫得多又大字唔識
使唔使Chat GPT埋俾你?

總之
我知道自己好撚勁
不過以你嘅劣根性只會覺得你冇錢冇學歷,寫啲嘢唔係5**級世界第一都冇資格講嘢
off course香港人就係要互相迫害,互相踐踏,咁先會良幣遂幣㗎嘛!

「嘩Matrix 好撚正,但原來對導演只係中學畢業炸, amazing! 」

「咩話?我睇得明你篇野,但我覺得好撚多錯處囉,唔該你死撚咗佢啦屌你老母」

理想梗係有錢同天才嘅特權啦,其他人?唔死都冇用
啱唔啱聽先?
所以你話你alpha個field係有u讀但你冇讀?
咁既話你都唔係好pro啫
人地拎得出matrix俾人睇
你拎得出咩俾人睇?
你係唔係自閉症?
講啲野咁似A仔
你指嘅alpha領域借問聲係唔係巴士同地鐵?
平時返工係咪成日比同事背後笑鳩你?
亞氏保加症?
咁可以點?而家讀U免費?又冇父幹,乜春都自己搞掂,有得揀我一定入U.
但問題就算時光倒退返去以前,中學死讀爛讀,去到最後都係要面對屋企人叫我去食屎嘅問題.
唯一可以改變嘅就係趁嗰陣好景,唔撚猶豫合埋眼直接做仆街地產狗水鳩人買樓,搵咗第一桶金上咗岸先算
係有料最多咪行左幾年冤枉路 冇料行岩路行多幾年都唔慌做到咩
大把本身冇入u出到黎做野都會進修增值啦
冇咁既能力冇咁既心都唔係問題
咪調整自己心態承認自己既不足虛心啲囉
賴三賴四又唔肯調整自己心態淨係活係過去
你講得啱,有能力就唔應該喺度吠
直接刪app 合埋眼做撚咗先
反正收咗皮咪疊埋心水大聲講技不如人
唔死都冇撚用
轉行?轉會?alpha Bata?

一個bachelor 都係2年讀完, 由零上到doctor 順順利利都係7年。 點解向自己既無能搵借口
仲諗住應該係某項運動,但又u有得讀,咁即係樓豬似係media/creative行業
擺脫咗垃圾家長,咁點解你仲要做唔適合自己嘅行業?
睇唔明你up緊乜 睇哂都唔知你長處係乜
我地依到啲人太廢 理解唔到你嘅水平
建議你去第二到
我認為你唔了解Alpha同Beta. 我唔覺得你係alpha. 你更加似係有中二病傾向嘅beta.
雖然我唔知你專長係咩。 都明白你唔想透露。 但呢個唔係重點。 重點係心態.
假設你講你嘅專長領域入面真係好頂尖。 即係代表你都曾經經歷過學習,失敗,成功呢啲經歷。 經歷過呢啲過程依家去新環境自然就要重新嚟過,但如果你係有能力嘅就算依家係白紙,一段時間嘅努力之後就算唔係頂流都最起碼係可以獨立工作.
呢啲咁簡單嘅道理都唔明,比人講(閪)你幾野就打沉你。 我想問下點解你會覺得自己係Alpha? 面對挑戰時連自己嘅心態都調節唔好,你認為係Alpha嘅表現嗎?

唔係想笑你或者打沉你。我當你唔係假膠搏attention, 我先選擇相信你曾經有成功過。 如果想再次成功。 我覺得你認該自己好好地規劃下同認真認識下自己到底係咩位置。了解自己弱點不段改進先係Alpha嘅表現.
做乜唔講自己有乜alpha
咁撚鳩屎唔荒有運行
咩alpha beta 呀
咪即係做過老細唔想出返黎打工咁囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞