越南河內5日遊(2022年)

256 回覆
27 Like 9 Dislike
最近執緊相 睇翻2022年去河內都幾好玩
可惜到而家都好似無咩人去咁
果陣疫情啱啱完 第一個旅行就自己去越南 諗返起都幾衝動

如果大家有印象
2022年9月係香港取消入境隔離嘅時候 當時大家都即刻衝晒去買機票
而咁啱,我手上又有5000幾里數準備到期(舊制Asiamiles得三年限期)
雖然唔多 但係用得唔好嘥 即刻睇下邊度有得換
印象中 當時得兩個地方仲比我換到
就係新加坡同越南(河內/胡志明市)至於咩日本韓國泰國真係唔駛諗

其實當時我係想換去台灣 因為我非常熟台灣+去過好多次
但係多謝蔡大大當年玩嘢,開放全世界入境都唔畀香港人申請旅遊入台証
無奈之下唯有新加坡同越南二選一
首選係胡志明市 但後來覺得胡志明市治安無咁好
而新加坡一個人玩5日又比較貴
河內有下龍灣 物價平 而且只需要15000里就換到(另外兩個都要20000里)
最後就決定河內

呢個決定真係無錯自此打開咗我對東南亞嘅嚮往
有得揀
河內 / 曼谷
我果陣要12月頭
search曼谷好似都無

越南新加坡直到而家都係asiamiles任換
河內坐CX有得早機去 晚機返 玩足5日真心正
喺呢個trip之前 我已經好多年冇坐過國泰了

2022年尾嘅機場靜過考試

果陣經過三年終於可以出國 都幾感動

果陣對登機閘口嘅呢個電子牌幾suprise 好似係疫情後新嘢嚟

無啦啦安排咗我呢個位 好闊 不過其實都係任坐 班機都唔知有冇三成人
最多嘅係鬼佬 似係以色列轉機去玩

天氣很好

1個零鐘就去到越南上空
越南好多屋頂都係紅色 好靚

好耐無玩過電視仔

屌 呢個真係印象深刻
呢個因航早餐真係好難食 個粥無味嘅 炒麵又韌 衰過聯合醫院嘅餐
我寧願佢派雞卷
河內有咩玩
係咪好似曼谷咁
揼骨食嘢

出入有冇bts
定係一定要call車 ?
好快就到越南了 降落果下真係好感動 終於踏足其他國家

又係無乜人 好快搞掂

得一架機場巴士 86號 出口一出行去左邊就見到
45000盾 但架巴士焗到仆街 無冷氣仲要逼到痴線 衰過大陸啲巴士

落車果刻 好感動 我真係喺越南(即刻俾電單車砵)

第一下到老城區 即刻覺得越南嘅氣味好強烈
新舊交集嘅樓 又有中式又有西式咁 又有懷舊阿婆戴住頂斗笠叫賣
好有feel 有啲人嫌佢舊同亂
但係我覺得好有特色 好正

先去酒店放低個喼先
呢間酒店都好正 CP值極高

漢字文化圈嘅遺跡

行行下又有啲法式建築 好得意
睇落都幾似google街景巴黎果啲

放低首先去換錢先 越南去金舖換錢 匯率係最抵(用美金)
認得你第一張相
睇過
河內市區就唔多嘢玩 都係睇下古蹟同揼骨食嘢咁
主要去下龍灣玩
有的人會去沙巴(山區)同陸龍灣
河內市區冇乜野玩 都係揼骨食嘢
出入100% call grab
第一個越南post有share過 呢間法國菜真係好正
仲要係call 電單車Grab
之後我都鐘意左去越南 好撚chill
去晒三大城市
da nang>hanoi >hcm
hcm太過商業化
果陣我去程程都的士 好抵
但最煩要揀邊間公司既的士 要跟錶
我都想去da nang 而且都幾多樣性
有市區 有海邊 法國村 會安 順化古城
Grabbike 5蚊一程起我狂坐
不過景點就冇咩野睇 CHILL下就好
落地第一餐 應該係要食碗河粉先
但係我想試嘅法國菜 得呢日有lunch set而我又得閒食
唯有試咗法國菜先
河內法國菜唔算好多 呢間喺還劍湖附近 好鬼方便

lunch set 395000盾(約130港幣) 有前菜 主菜 甜品 飲料
有我最想試嘅法國菜-韃靼牛肉

坐露台環境好舒服 不過有巴打話夏天去會熱死

首先試咗前菜先 揀咗beef carpaccio
其實都係一種生牛肉片 幾好食 肉味唔錯

到main course , steak tartare
生牛肉配上香料 配搭清新嘅洋蔥碎 每啖入口都回味無窮

甜品揀咗Crème brûlée 都好好食 蛋香味好誘人

加埋杯咖啡 飽到嘔 呢餐法國餐真係好正

食完就去附近嘅還劍湖行下
呢個還劍湖係河內市中心嘅地標 後來我覺得有啲似惠州西湖

湖中心有個古蹟可以睇下

湖好平靜 好舒服
下次有假
試下去越南先
你講到好似好正咁
可以睇埋牙痛不是病巴打嘅峴港遊記 真係幾正
LM等更新
LM
之後由還劍湖行去國家博物館
中間經過百貨公司 法式建築同路燈

河內真係好有懷舊風

國家博物館 熟歷史嘅人都知 越南係東南亞小霸王嚟
蒙古同美國都打唔入嘅地方

個國家博物館都幾簡陋
好似學校展覽咁 叫做有啲相可以睇下

睇下越南文嘅世界地圖 睇得出有啲地方係漢字越南音嚟, 例如
日本Nhat ban
韓國Han Quoc
蒙古Mong Co
法國 Phac(法)
俄羅斯 Lien Bang Nga (聯邦俄)
美國 Hca Ky (花旗)
無錯 越南入面仲叫美國做花旗

不過博物館外型幾好睇

周圍都影下 河內嘅街道好有特色

差唔多時間 決定返去酒店訓一下 早機去到下晝頂唔順了
第一次試下坐Grab電單車
好正 不過越南嘅駕駛方式 真係唔係個個接受到
越南真係好正,物價又平啲嘢又好食
有無message boom boom ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞