[代朋友po] [警世] 去台灣讀書或移民前要諗清楚

68 回覆
12 Like 27 Dislike
今次打得清楚啲

未去之前我對台灣有一定期望,同埋已經睇過好多警世文,有心理準備,但你真係去到既時候,你會慢慢咁發現呢個地方冇你想像中咁好。

我去咗台灣就快 3 年,令我一次又一次既失望,每次失望我都會諗下係咪自己問題,最初以為我問題,後尾問咗其他香港人,好多都係講台灣唔太好。

其中有部份人一早走咗,剩低嗰啲洗濕咗個頭(包括我),唯有頂硬上,因為讀到一半唔讀就好晒錢,亦都會比親朋戚友睇唔起。

1. 僑先部時期

我係香港成績唔好,先揀去台灣,本身用 dse 分數去分發,但果年勁多香港人去,搞到啲分數拉高哂,咁我入唔到心儀大學,就揀咗僑先部搏一搏好既大學。

佢唔係一間大學,收生要求好低,基本上任何人都入到,佢係先修班,讀完升大學,僑先部唔會有台灣學生,全部都係僑生,僑生包括港澳生、印尼、馬來西亞同緬甸等。

呢間學校係我惡夢既開始,我有做足功課知道間野有幾差,有人用毅進去比較,但我覺得毅進可能仲好啲。

入到去見到好多香港人,不過好多唔正常,緬甸又係唔太正常,簡直係奇怪人士集中地,其他國家還好。

仲有啲台灣老師唔爽僑生,話你地知唔知係度讀書已經好幸福,上到大學唔會對你咁好,事實係大學好好多。

之後聽聞有狗公識人識到比好多人唱,自己又唔敢𠄘認,話係佢地問題,又有啲人表面笑笑口,但背後會插你一刀,仲有啲癲佬會撩交嗌同撩交打。

我果一年就係咁樣過咗,最後用成續分發入咗間中上既北部地區國立大學。

唔少人畢業就返去自己國家,因為印象太差,但冇乜影響到我對台灣期望,主要僑先部真係垃圾,同埋仲未見到本地生。

2. 大學時期

升到大學,終於脫離苦海,應該黎明到來?我以為大家開學會主動認識下咁,點知同班本地生當僑生係透明,幾乎冇理過你,本來有一個同班台灣人主動揾我,但佢有 fd 想阻止。

最後有成功加咗 Line,不過幾乎冇乜點傾過,明明係你主動加我,但佢反應好冷淡,估計有可能係佢 fd 背後做咗手腳。

我之後有主動識同班本地生,見面係好吹得水,Line 就愛理不理,後尾佢要轉學,咁我關心下佢啦,佢應都冇應過。

得僑生會主動認識下,大家做咗朋友,好熱情唔冷淡。

後來發現原來佢哋會歧視僑生,特別歧視印尼,而且都幾嚴重下,但我並唔覺得印尼有咩問題,仲要幾好人。

至於點解我會知,第一,有部分同班同學會用唔友善既眼神睇我地,有啲直接係Group講唔會同僑生一組,果陣佢地以為我唔係 Group,多咗僑生入去之後,佢地醒水即刻收哂聲。

第二,係 Dcard 我間大學版有時會見到有人屌僑生,亦都有好既台灣人抱打不平,話知道有人歧視僑生,叫我地唔好因為咁而認為全部本地生係壞人,仲有好多好同學。

我識得好多僑生朋友,包括香港、印尼、馬來西亞,只係我完全識唔到一個本地生朋友,好多僑生同返僑生玩,得極少會同到本地生玩。

成日話台灣好有人情味,原來所謂既人情味就係咁?歧視其他國籍?當你透明?我都唔想咁樣講,事實係咁,當然有啲台灣人係好,但我幾乎冇遇過。

另外,以我所知有啲僑生係冇朋友,返學放學食飯都係自己一個人,佢哋真係慘。

我去台灣就係要識返本地人,想識下同班同學,但冇諗過佢地會咁樣,我係有打算移民台灣,但而家我仲點會移民台灣? 繼續比人歧視? 仲未講台灣政府特登拖香港人申請在台居留、定居申請。

有諗過要唔要轉校,因為我朋友既經歴話我聽私立既同學好好多,不過最後太遲,已經唔想煩。

我主要係因為佢地歧視同冷淡先對台灣死心,唔係成績問題,我大學成績係 OK 的。

好老實講我係好想快啲讀完走,呢種地方留多一秒都唔想,以上係我個人親身經歴,唔代表全部人都係咁,歡迎提問。
舊post: [代po 台狗朋友) [警世]去台灣讀書或移民要諗清楚
https://lih.kg/3699128
要幾廢先連台灣嘅大學都讀唔到
如果係台大另計啦,不過都唔會係
咪同內地人嚟香港讀書一樣,根本唔會俾你融入
就咁睇似個人問題多啲
咁大個人 學下社交啦
咁多時間上網呻吟 不如反思下自己有咩做得唔好
呢個圈子唔得咪混第個囉
世界咁大 網絡咁發達
使唔使捉住你手仔幫你識埋朋友呀
有見過post好似是話內地生來到香港都會自覺比人歧視
:係果年分發好高分,冇計
:唔係個人問題,其他僑生好多都係咁,你睇清楚,唔係冇朋友
入台大或者其他普通大學要幾多分到
去到外地就入鄉隨俗
下下覺得人地歧視你 咁好難交到朋友架喎
有啲做到出面你咪唔好理佢囉
總有方法識到人

上面有人話大陸人落香港讀書受歧視
一樣有大陸人上莊同local打成一片
好睇你識唔識人地個社交語言喳喎

打歧視牌有鬼用咩
你咪同人地一樣地圖炮一碌鳩打一船人
呢舖用家問題啦
全世界出國讀書都會遇到呢d
當然你一定係屬於唔好彩果班 但如果去歐美我驚你直頭日日喊
你唔係有乜過人之處超級靚仔 就要做融入人地果個架啦 即係要做主動死痴爛痴
一係就接受獨來獨往
:2021 聯分,係 tg group 睇人地 po
加權後
14.7分 北科電子工程 第二志願
41.2分 台大資工
24分政大英文 第七志願
19.3分輔大資管 第三志願
37.9分中國醫 醫學系 第二志願
33.4分 陽交大藥學(第二志願)
19分 中興資管
14分中興資管
36.2分 成大資工 (第6志願)
39.7分 陽明醫(第二志願)
28.6分 臺大動物科學 (第三志願)
26.8分 政大傳播( 第一志願)
27.3 分 輔大職能治療 (第三志願)
21分 成功大學 交通管理科學 (第二志願)
9.4分 銘傳商設 (第4志願)
17.2分 輔仁心理 (第一志願)
14.2分 中興law
21.9分 東吳心理 (第一志願)
24.5分 臺大大氣科學(第三志願)
15.2分 東吳會計學系 (第一志願)
23分 北醫醫技 (第8志願)
13.1分 中興植物病理
28.9分 高醫職治
39.5分 成功醫
17.8分 中正政治學
16.1分 中正歷史(第六志願)
12.7分 銘傳新聞
13.3分 大同遊戲設計 (第五志願)
23.1分 政大會計(第八志願)
9.4分 僑光科 多媒體遊戲設計 (第二志願)
15.3分 輔仁英文 (第一志願)
16.3分 北商 會計資訊 (第21志願)
16.5分 中正電機
34.7分 高醫大 醫 (第6志願)
31.9分 中山醫 (第6志願)
11.65分 輔仁護理( 第二志願)
23分 北醫醫技 (第二志願)
22.7分 成功 地球科學(第五志願)
11.4分 暨南 資訊管理
14.7分 華梵心理
33分 高醫大 醫
19.3分 輔大織品設計組(第三志願)
19.25分 高醫大 護理 (第二志願)
27.6分 高醫大 藥學
30.5分 政大風管
17分 北大 歷史學系(第六志願)
32.1分 成大 資源(第7志願)

未加權
best 5 15分 暨南國際 東南亞學系
best5 11分輔大英文
best5 20分成大統計 (第二志願)
best5 26加權23.9亞大心裡 (第六志願)
best5 18分 台師大社教 (14志願)
best5 20分台師大東亞
best5 22分 台大土木工程
best5 7分 僑大 (未填滿志願)
best5 20分 南大 英文
best5 21分 醒吾流音 (第一志願)
best5 19分 中山劇場藝術 (第一志願)
best5 20分 臺師大 幼教 (第一志願)
best5 15分 台大農業經濟
best5 15分 東吳社工 (第二志願)
best5 18分 中央大氣科學(第二志願)
best5 21分 成功 生命科學
best5 21分 成大law
best5 18分 北大中國文學
best5 19分 高醫大 護理 第二志願
best5 23分 政大資管
best5 9分 嘉南藥理 多媒體 第一志願
best5 23分 台大地質
best5 26分 台師大 心輔
best5 19分政大會計
—————————————————
***結論
b5 20分入唔到台大政治系國際關係、公共行政
政大公共行政
b5 26加權23.9 入唔到臺大成功政治中正輔仁心理
b5 30分/40.5分入唔到台大醫
28.6分入唔到臺大/中興獸醫
b5 7分入唔到台科北科師中正中山資工
9.4分入唔到中原商設 元智藝術、設計
24.5入分唔到臺大物治(第一志願)
13.3分入唔到北科互動(分別兩個組別)同世新數位媒體設計動畫組和遊戲組
27.3分入唔到台大物理治療/職業治療
你問題啦 話你啲咩 樣樣都有理由 樣樣都人地既錯
你去台灣前係咪不斷幻想自己係僑生 同啲台妹對一下眼 人地就係想比你屌個啲 幻想到幾日冇訓 就算訓 訓到半夜都會笑住發開口夢咁?
好耐無見你浦頭,幾時找數?

on9 如果真係攻入我即刻沖入禮賓館強姦林奠
邊屌佢邊叫大光復香港啦

如果俄羅斯真係攻入烏克蘭 我即刻裸行麥理浩徑
https://lih.kg/ikBezT
: 岩岩開學果陣已經係咁,又冇做過啲乜嘢
你係咪 on9 仔成日幻想港女比你屌?
陰公
比台灣呃左幾年時間同金錢

你冇喺個邊買樓都唔算濕左個頭
想知 你話僑生部啲kam撚點kam法
入僑先再上就知你讀唔到書啦
: 講一個比你聽,首先,入面係有日本人,有個香港人同日本仔平時有傾開計,有一次佢直接問,你哋日本人做咩要侵華?人哋即刻好尷尬,答唔出,後來日本仔冇理過佢
去台灣讀書有offer唔去仲要駁僑大上本身已經好反智,如果唔係以入台大為目標嘅話完全無性價比可言。
同埋僑大你未去都估到入面會有咩畸胎啦

至於識本地人,係要你主動去親近人地,學人地嘅語言同文化就自然有話題傾,當然你亦要外表上想辦法令人對你有興趣。一日到黑好似怨婦咁係人見到你都敬而遠之啦

最後,去得台灣就唔好諗住返香港做嘢,張學歷就只係一個經歷,絕大多數嘅職業都化唔到做香港老闆眼中嘅學歷。我甚至識有人讀某前列國立大學政治系,但畢業後竟然係走返香港,但又唔係從政,唔知佢個沙紙可以做乜鳩
: 你講得啱,有offer唔去仲要去僑大真係反智,我哂多年時間同錢,又唔係好好多

我係有識得本地人,唔算朋友,深交唔
去到就唔好同香港人癡得多,一癡得多人地台灣人就會當左你本身有小圈子,反而你要打造畀人孤零零同渴望識新朋友嘅氣場,先有機會扭轉現時嘅狀況
經驗之談。
咁政治系嘅課程本身唔係訓練人從政嘅
當地畢業生都唔多有呢個傾向
仲未計讀完見盡牛鬼蛇神後有啲政治潔癖

本來蘇蘇嘥銀時就係有呢個出路問題
乞食科唔讀最稱心
港台都係一樣
只要本身嗰科唔夠專或者冇巿場
係香港讀工程都一樣可以搵工搵到嗌救命
但有大量台妹食又唔講
: 如果係同班同學已經返唔到轉頭,因為開學果陣班僑生好熱情,大家傾咗幾句已經成咗圈子,上堂會一齊坐一齊走,平時會share考古題、作業答案,唔識可以互相交流意見,有時會吃飯出去玩。

而同班同學未開學已經有圈子,學校將佢哋擺埋一齊住,僑生另外分開。

我果班歧視係特別嚴重,其他班睇落冇乜野,所以我而家只可以搵其他班台灣人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞