(警世)關於我買錯電子磅入埋醫院的那些事

18 回覆
12 Like 53 Dislike
最近肥咗,決定落樓下商場是但一間電哭鋪買電子磅鞭策下自己減肥。

我去到日本城,一眼睇中咗一隻款,即刻諗都冇諗就問下個sales姐姐點賣。佢問我用黎做咩?我話主要用黎督促自己減肥。佢聽完好驚訝咁講:「我都係第一次聽可以咁樣減…原來班後生會咁玩」其實我都唔知佢up乜鳩,不過見佢都幾瘦所以對呢方面冇咩概念,我又唔想拖太耐就即刻full pay jor。

返到屋企,我即刻拆黎用,駁撚埋條線,一野企撚咗上去。我即刻見到200呢個數字:仆街呀!心諗我都不過90kg 最多咪180磅。準撚備帶佢拎落去投訴!

點撚知!呢個時候!隻腳好似俾火燒咁!
呀!唔係!
係真係冒撚緊煙!
我又痛又嚇到仆街,即刻call 白車!順便Whatsapp埋老母知。老母都嚇到仆街佢叫我即刻俾個磅張相佢,去個間公司索償!

咁我諗咁都好呀,呢啲仆街公司係需要懲罰!我咪send俾佢!

救護員呢個時候到咗係門口,我老母打俾我

佢話:

「你呢個戇鳩仔呢個係電爐唔撚係電子磅呀!真係生嚿叉燒都好過生你呀!起碼生完舊叉燒都用得着爐嚟叮返熱嚟食呀..」

呢個時候我恍然大悟,救護員亦都入咗嚟問我發生咩事。
我面都紅晒,唔知應該點答好。。。

咁我咪話

「唔好…好..意思啊,我頭先整…飯唔小心煮..煮親隻腳」

打緊呢一篇文嘅呢一刻我而家瞓緊喺廣華醫院
內心十分之無奈。好想大大聲屌出聲。
on9/10
你有養貓?
作得幾on9
3/10
當我們拆開電磁爐之後,會看見一個大大的銅線圈,這就是產生電磁的關鍵,當電流通過這個大大的線圈之後,就會因為電生磁的原因,產生磁場。

當這種磁場遇到肉之後,不會產生任何變化,而當磁場遇到導磁之後(能導電的物體叫做導體,能導磁的物體就叫做導磁),就會再次因為磁生電的效應,在導磁上產生電流,而又因為電能和內能的轉換,熱量就產生了。這就是為什麼當我們把手放在打開的電磁爐上時,感受不到溫度,而當把鐵鍋放在上面後,就能產生熱量的原因。
真人真事

你呢張係扭親圖
唔係燒傷圖
入醫院咪可以減肥,都叫做無買錯
0分 重作

專家建議消費者在購買電子產品時,應詳細檢查產品的標籤和說明書,以確保所購買的產品符合他們的需求和期望。

此外,對於那些消費者不熟悉的產品類別,專家提醒消費者應尋求專業人員的幫助,以避免因誤解產品功能而導致不必要的危險。
電哭鋪?
你係Matt 哥
學下電磁爐發熱原理再開鳩post 啦
你磅重係咪會加塊鐵板先再磅
老細,中學phy未讀過就唔好開膠post啦
你要開,你都整隻係電熱式既圖好過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞