李家超稱香港處經濟轉型期 青年要深刻認識世界及國家發展大事 在變局中用新思維、新辦法、新路徑解決面臨的問題

117 回覆
3 Like 138 Dislike
行政長官李家超表示,世界正面臨百年未有的大變局,香港同樣在經濟轉型期,每名青年要深刻認識世界和國家發展大事,在變局中用新思維、新辦法、新路徑解決面臨的問題,不斷激發創新創造活力,開創新局面。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1753707-20240518.htm
李家超在香港盃外交知識競賽頒獎禮致辭表示,港人通曉兩文三語,鼓勵學生積極發揮所長,向海內外朋友多說國家和一國兩制在港實踐的好故事,特區政府會繼續深化愛國主義教育和國家安全教育工作,期望校長和老師們積極在學校推廣憲法和基本法教育。

李家超說,當今世界複雜,地緣政治多變,有大的經濟體經常政治掛帥,出現保護主義,貿易局勢變得緊張,分裂加劇,作為中國人應該多加留意國家在國際事務上的新動態和新發展,多加了解國家全面推進中國特色大國外交的新征程,思考香港如何更融入國家發展大局,提升香港國際競爭力。
廢話超
移民
自己搞唔掂就叫轉型
你班人玩爛咗,叫啲後生創新,傻的嗎
人工就你哋班友仔袋,橋就後生仔女諗
一齊文革啦,直接破四舊
所謂新事物, 新視野 就係:
- 用水淋人地屋企對門去打聲招呼,
- 將部電話放入底褲

其他國家都未試過有,
我唸偉大祖國都未試過...
轉型緊做漁村
諗諗下連魚都冇
留低多數都順民,日日打份工儲錢去旅行算

點搞你地有權嗰班諗掂去,關蟻民咩事
次次聽到哩啲口號式嘅句子 就好撚炆
香港經濟轉型,住響香港嘅人都唔知
即係要叫班賤民自己執生
關我撚事,請俾足夠既錢我
講兩句經濟轉型啦,轉做咩講清楚好喎
香港經濟仆直
責任全在美方
的確係轉型期
由經濟城市轉成國安之城
搞撚爛香港叫人轉型
變相承認香港唔再係國際金融中心,要轉型
經濟轉型,但不知轉向型態,純萃原地自轉。
全部都係你無既
北上消費型態
李家超在香港盃外交知識競賽頒獎禮致辭表示,港人通曉兩文三語,鼓勵學生積極發揮所長,向海內外朋友多說國家和一國兩制在港實踐的好故事

睇完呢幾日嘅新聞再睇住佢係外交知識比賽發言真係好有趣
好笑
你班友鳩up就幾十萬月薪
青年人工就得幾皮野,仲要同你搞埋創新
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞