[遊記] 紐西蘭Queenstown自駕遊

79 回覆
38 Like 3 Dislike
本身今年一月已經book左架車$350NZD左右四日包保險$0 excess 跟著尋日臨飛無聊禁多幾下搵到間$223NZD 唯一唔好係間鋪要坐Free Shuttle十分鐘左右 本身租個間機場就拎到車 因為第一間有Free Cancellation 咁就狗衝左平個間 租左部好細既2018 Toyota Yaris 淡季其實都唔洗太早book定車

拎完車去左Deer Park Heights 係依幾年開放比旅客既一個農場 亦都係拍LOTR既地點

每日會比80架車入 上網book完會比個gate既code你 入同出都要禁個code 入場費係$55NZD一架車 一定要有車先入得 同埋要帶一個$2NZD銀仔去買飼料餵比d小動物食 有d地方佢係唔比你落車行 因為驚d動物攻擊你

依到買野食餵動物 $2係勁大個鐵罐 應該有兩公斤左右
d連豬一聽到你買野食就會圍住你

話明Deer Park一定要有鹿 個場有好多標記提你唔好餵/靠近有角既動物因為會有危險

成堆鹿望住你

打住咁多先 有人睇再打
樓主喺邊間租車 我下個月都去
我最後租左Snap 你一到機場就可以request free shuttle
我見係咪要deposit 成$2000NZD
學生卡冇咁多credit
Lm
Deer height
The cow 勁撚好食
冇呀 我都冇2000deposit 邊到睇到
睇漏左 啱啱先睇到買咗佢個insurance 就唔使deposit
咁你覺得間野點
幾好呀 我個部車好細冇咩力不過都夠用 你可以加多少少要部好d添
等陣再update
之前租過 服務不錯 還車嗰陣佢都冇check車就走得
記得去食fergburger 同glenochy
半年前自己發掘到市中心附近15分鐘車程有個隱世山谷,裏邊有兩個湖啲羊喺放養周圍走,camping site 對出係海灣峽谷。強烈推薦要去。一啲都唔誇張完全係世外桃源桃花園既感覺。但要注意係完全收唔到電話。
排過隊覺得Fergburger唔係勁勁勁好食 應該會去Glenorchy
繼續

沿途見到好多山羊 佢地仲唔驚人 見到你會跑去你到 如果你係車入面佢會企起挨係架車到!!好彩買full保險架車花左都唔驚

見到岩岩出世既山羊bb

路邊都有山羊bb 要小心渣車
有羊有連牛

其實如果鐘意魔戒/動物可以係到玩好幾個鐘
呃遊客
直情係普通
跟著去左市中心hea下

hea到5點夠鐘上船係一隻1912年既TSS Earnslaw蒸氣船 好大陣炭味

船上有cafe有音樂

5點上船最正係有日落

架船既內部係咁樣

船頭係咁樣

底層有包廂

大概40-50分鐘就到左Walter Peak農場
同埋如果我6月尾去,Milford Sound同埋上雪山嗰啲tour應唔應該依家卜定

多謝各位師兄解答
Milford sound我一月就book左比曬錢 其實ed去唔去到真係睇你好唔好彩 去Milford sound條Milford road天氣超差/山泥傾瀉會有closure
Mole Lake
Moke lake?
好似咁上下,靚到傻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞