手持美股已賺1倍 看中一隻藍籌股 應否清倉轉買港股?專家︰宜考慮3件事

11 回覆
0 Like 5 Dislike
許多人近年本已對港股失望,轉買美股,現在都心思思想「回歸」港股懷抱。今次個案的讀者便是這樣,手頭的美股已有一定升幅,應否套現轉買港股?

近日美股雖再創新高,但港股的氣勢同樣強盛,有力衝上兩萬點。許多人近年本已對港股失望,轉買美股,現在都心思思想「回歸」港股懷抱。今次個案的讀者便是這樣,手頭的美股已有一定升幅,應否套現轉買港股?看看龔成是如何回應。

讀者︰

我持有好幾隻美股,如amd, coinbase 等、但我其實都只有幾股,但已有1/3或1倍獲利,的散股加埋有2萬零蚊,想用來買1手港交所 (00388) ,請問這樣操作可行嗎,甘樣賣法,就差不多清倉美股了,但唔賣,見美股日日甘升,又好怕遲早大跌,到時得個吉......

請問應如何處理?

龔成︰

我地投資股票,其實原理等於買入公司,應該以長線持有作爲一個基礎。

現時美股的確處於合理區較上的水平,但未到貴,因此,如果持有的股票有質素的話,可以長線。

一、應考慮建立「組合」 而非短線預測
你不是預測短期走勢,而是建立一個「組合」。

如果這些股你持貨少,就長線,不要理佢,你不要將焦點放在「美股日日甘升,又好怕遲早大跌」,你應該考慮「現時港股、美股」的比例怎樣,如果你美股少,就不要賣了。

二、考慮風險承受能力
當然,同時要考慮你的風險承受能力,如果你風險承受能力低,就減高風險股,轉較低風險類,如VOO。

超微半導體公司(Advanced Micro Devices)(AMD)企業前景正面,有一定的技術與潛力,有長線投資的價值。

Coinbase(Coin)其實在之前的分析文都有提及,加密貨幣好難分析,因此Coin的不確定性會好大,可以大升,又可以跌8成,兩個可能性都有,要視乎加密貨幣市場,而我地好難知會走去那一邊。

三、考慮個別股份質素
所以,投資這股要明白,第一,風險十分高,如果投資者不能承受風險就不要投資。第二,小心控制注碼,這股不是無值博率,如果投資者睇好,都只能小注投資,絕不能投資太多,只能佔整個投資組合少少就算。

要先設定總投資金額(總金額一定是不能太多),然後,就要以慢慢分注買入模式,以減少一次過買入價格的風險,當投入了總金額到了上限,就一定不能加注。

港交所 (00388) 同樣是有質素的企業,可以長線投資,現時處於合理區的中下部,無貨的話,現價可考慮小注(例如月供,或者儲下錢再買)。

長遠建議你要建立一個組合,你要分析你的投資目標,你想要的港股的比例多少?美股的比例多少?組合風險程度如何?不要單單集中於一個地區。組合應該優質、平衡、適合你。

至於你個重點問題"唔賣,見美股日日甘升,又好怕遲早大跌,到時得個吉",其實無一個100%最穏陣架答案。

因為美股整體係貴,但只係初步貴。而且,Coinbase(Coin)而類股票變化好大,就算而一刻貴。如果佢業務或者行業有變化,可以即刻由貴,變左合理。

所以,而一刻股價計,當然係港交所 (00388) 值博率明顯較高。但長線計,根本無人答到個明確答案。

我建議你睇翻自己風險承受力,如果低,建議你換碼去VOO,或0388。相反,AMD和COIN可以保留,再用新錢(或者儲少少美股)去慢慢儲0388,咁會較正路。

反而你宜慢慢加注VOO。
但已有1/3或1倍獲利,的散股加埋有2萬零蚊,想用來買1手港交所 (00388) ,請問這樣操作可行嗎,甘樣賣法,就差不多清倉美股了,但唔賣,見美股日日甘升,又好怕遲早大跌,到時得個吉

兩萬幾蚊過澳門玩一注大細算喇
我其實都只有幾股,但已有1/3或1倍獲利,啲散股加埋有2萬零蚊

大戶
兩萬幾蚊諗咁多
不如番工搵多d再買
龔成自己啲持股都唔似升到一倍,問佢把托咩
本少就諗點樣搵多啲,本多先諗點樣買股票。

得兩萬,就算比你一年賺50%都係得一萬,做幾日散工都唔止,唔值得用咁多時間諗股市,不如諗吓點樣打多份工,點樣加人工仲實際。
Chatgpt?
係咪講錯2萬美金啊
不過都係好少20萬美金就差唔多
想用來買1手港交所 (00388)
咁少買嚟托咩?
你話用嚟買期權就話啫
388升左咁多先問龔成
算把啦
信自己好過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞