加拿大:考慮向中國進口電動車加徵關稅 已與美國商討

21 回覆
44 Like 0 Dislike
https://news.mingpao.com/ins/%e5%85%a9%e5%b2%b8/article/20240518/s00004/1716003256831/%e5%8a%a0%e6%8b%bf%e5%a4%a7%e6%93%ac%e5%90%91%e4%b8%ad%e5%9c%8b%e9%80%b2%e5%8f%a3%e9%9b%bb%e5%8b%95%e8%bb%8a%e5%8a%a0%e5%be%b5%e9%97%9c%e7%a8%85
加拿大擬向中國進口電動車加徵關稅 (12:29)

繼美國政府宣布向中國進口電動車加徵關稅,加拿大貿易部長伍鳳儀周五(17日)稱,加拿大亦考慮向中國電動車加徵關稅。她被問及加拿大會否跟隨美方加關稅的做法,她表示加拿大政府已與美方商討此事,正在嚴肅考慮。目前加拿大向中國電動車徵收約6%進口關稅。

美國總統拜登周二(14日)宣布一系列向中國進口商品加徵關稅措施,其中電動車關稅由27.5%大幅上調至102.5%,新關稅將於今年生效。(彭博社/路透社)

原文網址:https://news.mingpao.com/ins/%E5%85%A9%E5%B2%B8/article/20240518/s00004/1716003256831
好難唔跟
大佬吹雞,做𡃁點敢唔跟
平時 小粉紅成日話 加拿大係奶共國家, 是中國加拿大省

其實人地只係表面擦下中國鞋, 想賺中國人既錢
一旦需要站邊果陣, 都係企美國果邊

仲有德國, 新加坡 之類既國家都係一樣
平時擦中國鞋, 賺中國人既錢
美國一吹雞, 即刻企返去美國果邊

小粉紅 見到德國/新加坡 呢類國家 擦中國鞋, 就以為中國真係可以拉攏到佢地加入中國呢邊 天真到

中美對決........
正常智商既國家都係企美國果邊啦
大陸成日以為可以分化美加關係
支拿大
正常發達國家 都一定企美國果邊
唔會有人想同美國作對

得返 非州, 北韓, 伊朗 呢堆國家會企中共呢邊
主要原因都係收左中共錢, 陪你做場戲囉
玩政治就係要表裡不一
你估我唔到 先係高招啦
遲下連歐洲都跟風,大陸可以反制得幾多?
大陸電動車係加拿大都冇dealer
加10000%關稅都影響唔到佢地啦
加拿大好似不嬲都冇得賣
有越南車
自己嘅關稅政策都自主唔到
𧋦蟈契爺話點就要跟到足
同美帝一樣項莊舞劍
美帝牽頭就係俾位/要歐盟跟
+夠100% 遲d歐盟就會做好人,加幾十percent已經好好
淨係知成個新西蘭8成都係BYD
Volvo, lotus, polestar 咪大陸囉
想問吓知唔知佢關稅嘅意思其實係咪即係MIC就會收關稅,定係跟返公司? 因為啱啱突然諗起Tesla上海間廠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞