(認真分析) 公道講句 輕鐵應該一早被淘汰!

8 回覆
5 Like 21 Dislike
利申 我唔係鳩up

我研究過有幾個大問題
現作出以下論述:

1. 繁忙時間同非繁忙時間嘅乖客人數係完全唔成正比

試過兩段時間都去過屯門搭輕鐵,好明顯繁忙時間啲人係逼到戇鳩,即係平時返工返學嘅時間基本上一定係人貼人,即係個供應遠遠不及需求。但係調返轉喺非繁忙時間,又會靜過烏蠅。咁樣其實無論對乘客或者對港鐵嚟講都唔係好事。

乘客最需要搭嘅時候你唔夠班次服務又唔好
冇乜人搭嘅時候港鐵又要嘥班次開車

2. 發生意外嘅機率較大

間唔中都會上新聞,有時又出軌,有時又比車撞。同埋非常之危險。因為站同對面之間有一條行人道,但係佢老味條行人係冇紅綠燈🚥, 係好容易會撞到啲唔睇路嘅人。

3. 戶外車站環境惡劣

話就話有瓦遮頭,但係你夏天會完全明白喺戶外等車嘅嗰一種難受,冬天又會凍到仆街。相比起地鐵站入邊嗰種室內係完全天同地。同埋有一啲車站係特別多蚊同埋烏蠅。衛生問題都係一件好大嘅嚴重嘅事。

4. 噪音污染

啲輕鐵其實好鬼大聲,佢叮起上嚟真係會嚇親啲老人家。而且仲要咁近啲民居。甚至有啲站喺正醫院出邊。無疑都係一個大問題。

5. 容易被不法分子逃票

眾所周知輕鐵係採取自願拍卡制去買飛,但係呢一個制度有個好大漏洞嘅就係會有人逃票。通常港鐵會不定時搵啲查飛人士,但係又好浪費成本。又容易造成職員同埋乘客之間嘅衝突。

我覺得淨係以上呢五點,輕鐵都應該要慢慢被淘汰。

下面有時間我會繼續講埋,如果淘汰咗之後有啲咩代替方案。

謝謝咁多位有耐心睇到呢到嘅大家!
乖客人數係完全唔成正比

曳客人數成正比咪得囉。
你個移加人士咁關心中國香港做咩
麻煩認真討論!
始終香港都係我條筋
你成條東鐵+其他線架空車站都係冇冷氣架啦
巴士個站頂仲細

直達醫院先方便 一卡輕鐵三個輪椅位
好似博愛嗰啲推個老人家去麻鬼煩 屯門醫院輕鐵屌打
你都痴孖筋
咁快啲返去貢獻祖國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞