睇咗個上網都搵唔到嘅中醫師

14 回覆
0 Like 0 Dislike
經朋友介紹做正骨/推拿/按摩
做嗰陣佢話我係嚴重case要做多幾次先得
做完之後第二日不斷頭暈,又作嘔
問返個醫師佢話我身體有問題
裡面啲淋巴塞晒所以暈
即刻去咗醫院check全身
但醫生話冇事只係要我食止暈藥
到依家仲暈緊,呼吸有啲唔順
唔想再入醫院啊
但係依家辛苦到工又返唔到街又去唔到
依家都唔知係身體有事醫院check唔到,定係做完之後耳水不平衡/氣血唔夠
好辛苦啊,坐/訓都覺得個身搖緊
做完嗰日/未做之前冇事,係做完第二日就開始唔舒服
你地同你講要做多幾次咪做囉
都講左你係嚴重case
少少副作用姐,食住止暈藥再按
新何太都做開按摩嘅,你快啲聯絡佢啦,畀啲生意佢等何伯有啖湯水飲吓都好呀
有冇啪頸?

人手啪咗幾下
耳石症?
Oh, 咁就一世
之前比個物理治療啪頸
暈到今日都仲暈緊
唔好啦
行就暈,腳軟無力,抖氣唔順
真係好辛苦
連牌都冇
仲要俾人擰條頸
你真係拎條命黎較飛

多數係擰頸出左事
可能係啪傷咗,情況有啲似Cervicogenic dizziness

你可以去私家照一照條頸嘅MRI,之後再轉介比物理治療師搞搞佢(唔好再搵其他XX治療師/脊醫

當然最好係搵醫生再做詳細啲嘅檢查去rule out其他可能嘅原因
你廢啫
東亞病夫
啪頸真係效益同風險不成正比
啪完又唔覺有咩好
啪衰左就一世
似啪傷左條頸 試過係街整親,chok到頸椎移位。訓同企都天旋地轉,試過睇中醫同骨科醫生。最後照到條頸有問題(過直)同有移位。有食止暈藥,但治標唔治本(個陣係出門口就要啪定,就算唔行,淨企都feel到就暈係街)

最後有日突然間條頸自己啪一聲,就冇咁暈。(個陣睇左好多次中醫都係冇用 又針灸又飲藥,又復位,全部都係隔一日就打回原形)係睇physio 先好啲,要矯正返啲姿勢同練返附近啲肌肉。
同埋要照就出私家照,去公立都係冇咩用
出去揾私家骨科睇下,順手轉介去照。如果要做物理治療就拎埋啲報告俾physio睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞