返大學同返part time世界所有野係整定

11 回覆
5 Like 14 Dislike
而家係U 同 part time排迴 覺得世界上所有嘢都係整定

係大學身邊所有同學都過緊精彩生活 我接觸嗰啲屋企都唔會窮得去邊 日日唔係到處玩 跳舞就係食好西

咁另外我返嗰份part time 都算係非常底層的工作
班同事一睇就好頹廢嗰啲人 個個愁眉苦臉 無精打采 日日就係返呢份爛鬼工

雖然人生意義每個人都唔同 但有時返完學再返工見到班同事 呢份對比頓時令我產生一種感覺 世界係唔公平 所有野都整定的🥲
到你做多廿年人再作定論吧
你啲同事見到你先覺得唔公平
你睇下羅湖聰住公屋,拎綜援唔洗比一蚊就讀到七年大學,一份工都無打過
點解你要返part time ?
唔好追啦,世上係你就係你,活得自在,已勝別人
依家d 00後
咁快就係到扮老屎忽
呢個世界係唔公平

但使乜理咁多
調整自己心態同期望過自己生活好過啦
徘徊?唔識字定用大陸拼音?
就黎30
依家回望大學嘅時候,體驗勁差

人地大學時候去玩去食去旅行係咁參加活動,自己就係返學返工
旅行都冇去唔到幾次

到返左工就發現,屌根本就冇咁長假,想飛遠d都唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞