一張圖話你知點解《怪獸8號》係垃圾(劇透慎入)

305 回覆
111 Like 24 Dislike
又話一張圖
咁撚多張
9號拖太耐拖到唔好睇
你嘅講法只可以話套嘢「合理」,但「合理」唔代表好睇,
正如好多ching都話佢個頭開得靚,但劇情發展落去係悶、老土、子供向

畫功方面更加唔使講
你睇返主角接受格鬥術訓練前同後嘅打戲,加埋9號吸完大隊長都學識格鬥術,會發現全部冇分別都係拳拳拳,如果我問你「隊式格鬥術有咩特別?」你答唔答到

一套情節同作畫都劣劣地嘅作品,靠大公司dum本做marketing、動畫組嘔晒血咁畫返靚啲場面,同時出勁多周邊商品,一時間就做到人氣作品,呢個風氣好sick
可以一路回收,一路了解學習唔同怪獸嘅招
主角個身體既然識變化,透過身體變化同學習,自己創作出一套戰鬥方法,點到好睇過耍拳啦
如果呢套野配上Sakamoto days既分鏡既話就好,不過故事真係冇得救
咁呢個我都好同意既 淨係合理囉 我都睇唔出個格鬥術有咩特別 我既睇法係無特別 只係單純一個普通既格鬥術 係佢安左個名落去 美名化呢樣野

但係由零開始又可能真係未必可以咁特別 見佢訓練都係話由基礎學起點樣發力 佢講呢套格鬥術既所謂特別之處就係由下半身發力 將力量聚集喺拳頭到 咁我唔識既 我都唔知正常發力係點樣 我覺得可能佢單純係想講佢點樣由一個普通人開始 去到識發力 已經係一個大既進步 又係sell成長

咁我唔否認呢套野係垃圾既 一開始個題材係真係幾吸引 然後又真係幾悶 而家睇左一半都想棄 同埋畫功呢啲我唔評價啦 已經唔多想睇落去 都係啲行貨 sell熱血 又係啲靠同伴既支持 打唔贏對手/屋企人被殺而想復仇既心 0好睇
佢一開頭係幾好睇
但一自爆左係怪獸 水準就直插
撚有
真心 用呢個設定去打怪 創作空間會大勁多 至少唔駛下下直拳/妖尾式打怪 可以寫多好多智取場面
高質post
自己講完自己覺得「百變怪使用撞擊」 呢個比喻唔錯,自pin
一拳超人都係啦
一拳超人靠其他英雄撐起半套有多

而怪八而家仲用緊

配角:「你去打boss啦!卒仔交俾我地!」

呢種套路
都係直拳
難得樓主開左呢個post
同場加映下套野大戰時加插大量觀眾睇live既反應
仲誇張過咒術個班,怪獸個班淨係識驚訝同驚嚇
當中有位驚訝擔當
幾乎集集都要出黎驚訝一次,個口永遠合唔埋
曝光率仲高過主角

呢頁直頭一頁就畫佢3個大頭直頭搶鏡過女主角

以上只係其中40話既驚訝次數
仲未計佢仲有d旁白式對話
同埋仲有另一個男人都係集集出黎驚訝
得閒再cap
追緊Netflix 未覺得悶
其實佢最撚廢係戰力控制得差
一張圖
我反而好欣賞op花咁多時間去整理
一下就好簡單清晰咁表達到成套野垃圾係邊

而唔係就咁「我話垃圾就垃圾啦」
由特別走向平庸
你睇得仲仔細過我
次次睇完每集都睇埋漫畫人入面d comment仲好睇過套漫畫
唔講以為睇緊小學生漫畫 好能癲
性格方面,簡單例子:小丸子一班咁多個同學,當然唔會每個你都識
但你認得嘅同學,都會分辨佢地嘅性格大概係點

鋼煉每個角色牛媽都塑造得好鮮明
一組組咁出場嘅角色都有明顯嘅對比
例如
愛德華<->艾爾
馬斯丹<->莉莎
斯卡<->張梅
師傅<->佢老公

就算Pokemon,你都會睇得出好多小智嘅精靈嘅性格

咒術人設後面咁崩,都仲有七海、釘崎、真人、火山頭呢啲人設整得唔錯(好彩都死得早)

睇返怪獸8號,講得出角色性格嘅又有幾多個?
除咗男女主角有羈絆刻畫深少少,同埋敵人(個人覺得9號性格全套最鮮明
其他配角清一色係我要打怪獸,要變強,要保護同伴,要捍衛日本
呢個問題都可以歸咎於主角加入防衛隊,以致往後出場嘅角色都只係千人一面嘅戰士形象
咪係囉
當佢好似洛克人咁
打敗唔同怪獸吸引/融合佢地既能力
或者係回收怪獸屍體時偷偷地食左佢
明明好多野可以講
但就捉到鹿唔識脫角
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞