報稅請教,已婚人仕

9 回覆
0 Like 3 Dislike
請教咁多位,如果已婚,咁報稅時使唔使報埋邊個係配偶以及咩證明文件upload?

無知一問基本免稅額vs已婚人士免稅額,正正係個double, 咁結咗婚係每人都有264000免稅額定一對一對咁計? 謝謝
唔明你問乜
1. 填寫配偶姓名、證件號碼、結婚日期
2. 合併報稅的話兩個人一齊分享免稅額264,000
結婚點會畀多免稅呃你呀?除非你另一半用唔晒個人免稅額,否則合併報稅無著數。
收到🫡
你同老婆都要係自己稅表配偶欄到報對方資料

唔記得係咪要交證明,等其他人答

免稅額咪每人分開計,例如佢要供養父母你唔使,咁佢咪有多啲免稅額
不話你地可以合併報稅,咁佢無用盡嘅免稅額會自動畀你用埋
我係電子報稅,印象中就咁填配偶名同身份證,冇upload文件。
已婚人士免稅額係你配偶沒有任何應課薪俸稅入息先可以填,如果你兩個都有返工而又要交稅就冇得填。
填資料就得, 身份証,名, 出生日期,唔洗upload証明
你地照揀合併報稅先,稅局會幫你地評稅,如果評完發現你地個人評稅平過合併,會叫你交個人稅個價錢,份表都有寫明。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞