日夜繽紛|銅鑼灣「流行共響節」 $48蚊一個菠蘿包$30蚊蛋撻 檔主:「定價合理,唔係一般嘅菠蘿包嚟」

240 回覆
26 Like 281 Dislike

「18區日夜都繽紛」活動陸續在全港各區舉行,銅鑼灣今日(17日)舉行「流行共響節」,一連兩個周末在利園區啓超道、恩平道和白沙道舉行。「流行共響節」主題為UrbanCulture、UrbanFlavours和UrbanCityBeats,活動圍繞都市文化、音樂及美食。有以本地茶餐廳文化為主題的攤檔賣48元一個菠蘿包、30元一個蛋撻,店主稱因用料上乘,產品定價合理。

在銅鑼灣利園區舉行的「流行共響節」今日開幕,活動開放時間為每日下午12時至晚上10時,一連兩個周末(5月17至19日、5月25至26日)於利園區啓超道、恩平道和白沙道三條街道舉行,首次將多種新興文化帶到街頭,例如近年時興的Barber理髮店、紋身、經典古董電單車及古著時尚文化等,於街頭彰顯香港作為文化大熔爐的多元態度。

茶記文化主題攤檔主:好多人行過但好少人消費

有美食攤檔以茶餐廳文化為主題,推出48元一個的酒香抹茶朱古力紅豆菠蘿包、30元一個的不同餡料蛋撻、以及68元黑芝麻湯圓窩夫。檔主潘先生稱,產品用料講究,「唔係一般嘅菠蘿包嚟」,認為價格合理。

卓永興、麥美娟嘗30元蛋撻大讚好味 望活動能帶動消費

政務司副司長卓永興今日出席開幕禮時表示,對銅鑼灣利園區特別有感覺,因為這一帶有許多他開心的回憶,例如兒時來啓超道吃燒臘、冰室,長大後在啓超道吃上海菜,和在蘭芳道吃甜品、西餐和理髮。

他指,今次活動為市民帶來新舊交匯,融合中外的復古時尚文化、飲食文化和音樂藝術表演,節目豐富,引領大家從不同角度細味銅鑼灣與香港的街頭文化,重新發掘它們的都市魅力。今次的「流行共響節」可體現政、商、民三方通力合作,嘉惠社區。
48£ 波羅包 香港係咪癲撚左
睇嚟睇去都係普通菠蘿包
酒香抹茶朱古力紅豆喎😅
用料上乘
一個安格斯漢堡跟餐既價錢食個菠蘿包
白沙道唔係有間賣外賣菠蘿包$10?
水魚價
仲貴過英國啲菠蘿包。
靜係香港文化都值45蚊啦
仲有咩酒香 綠茶 紅豆呢
我話知你鑲金都好, 佢都只係一個菠蘿包
其實D商家唔識做生意, 可唔可以學好再出黎
濕尻整色整水abc節
打少左個零
應該賣450蚊
當弱智咁
日本仔菠蘿包加雪糕
連登仔:好有創意
仲有香港情懷

地點、時間、同埋你響受一刻整個氛圍都要計入去
即係食神個 刻骨銘心初戀金銀情侶套餐
「唔係一般嘅菠蘿包嚟」
我加左智商稅入去
直頭平添啦屌你老母
應該賣480一個啦
整色整水
攝塊鮮牛油落去仲好味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞