外國朋友嚟香港,五日行程點plan好

30 回覆
5 Like 10 Dislike
行完獅子山可以揀去志蓮淨院
我個人覺得係一個hidden gem 連本地人都好少去
幾得意 喺市中心有個園景

如果係西人嘅話仲可以試埋中式齋菜,真心係幾有特色,對比起外國

另外去完大嶼山360 出返銅鑼灣嗰啲食飯飲下嘢仲好
大澳有特色但啲嘢難食到死

第一日睇吓邊區酒店同幾點落機
酒店settle好 行下街去尖沙咀睇下夜景再上山頂 落返嚟去lkf

第二日360大佛 夜晚搵間好食嘅餐廳 海鮮呀 燒鵝呢啲

第三日 獅子山 + 黃大仙/ 鑽石山 + 深水埗,有精力就去下旺角廟街咁

第四日 隨心 行下街又好 踩單車又好
我覺得中上環嗰邊好多特色建築,其實好得意,有啲係中西合壁咁,真係殖民地特色,樓主唔識嘅話上網搵walking tour參考人哋條路線
遊下電車河都得,沿途勁多嘢食,蛋撻雞蛋仔無理由唔食!朝早帶佢去飲茶

有得揀嘅話我會安排呢個行程喺星期三,夜晚跑馬地有賽馬嘅日子。

第五日 樓主問你自己朋友係咪真係想去主題樂園先啦
補充 唔去主題樂園可以去下離島chill
朝早市區check in行李
返嚟時中環機鐵出機場
男定女?
幾多歲?
平時鐘意做乜?
外國人鐘意M+, 山頂行山徑睇風景, 重慶, SKY100間酒樓, 尖咀平台有間貴酒吧

酒樓餐廳唔好去太CHEAP,

https://youtu.be/7AuotylYrzg
試下依間, 波叔都去
買定來固船飛,過大海
玩一手
然後番香港酒店等上機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞