網上熱話|食客自備膠飲管替換紙飲管 被餐廳侍應阻止爆口角

7 回覆
6 Like 4 Dislike

該名食客表示本月10日到將軍澳日出康城一間泰國餐廳吃午餐,其間點了凍檸茶,店方提供紙飲筒,他隨即換上自備的膠飲筒,惟有一名女侍應隨即上前,表示不能使用膠飲管。事主聽後大怒反斥,「乜X嘢唔得啊?邊X度唔畀啊?」(422「齊走塑」環保消息關注組 FB)
首階段「走塑」措施於4月22日起開始實施,禁止堂食及外賣提供膠叉、膠刀、膠匙、膠飲管、膠攪拌棒及所有發泡膠餐具。一名食客近日在社交平台表示,日前到一間餐廳用膳,將凍檸茶內的紙飲管,替換成自備的膠飲管,不料有侍應告知「唔用得」,令他當下氣得爆粗斥責對方。帖文引來網民熱議,有人批評侍應無理阻止客人使用自己的膠飲管,但也有人斥事主太衝動,毋須為難侍應,「佢都係打份工」。
其實個客冇錯
條例係禁止食肆提供 冇話個客唔畀自備
屌鳩條女有撚用咩死廢佬,郁啲就問候人全家、公審人
自備又冇問題既
D餐廳叻唔切同個安心出殯一樣咁on9
店員傻傻地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞